<$BlogRSDURL$>

Onderzoekspagina's / Researchpages

this blog is no longer updated. Please go to: http://www.martijndekoning.com

vrijdag, oktober 31, 2003

nu.nl/algemeen nieuws | CDA: Strengere WAO-keuring voor allochtonen 

nu.nl/algemeen nieuws | CDA: Strengere WAO-keuring voor allochtonen: "CDA: Strengere WAO-keuring voor allochtonen
Uitgegeven: 31 oktober 2003 09:33
Laatst gewijzigd: 31 oktober 2003 11:29
DEN HAAG - Het CDA wil allochtone werknemers die arbeidsongeschikt dreigen te worden, tweemaal laten keuren. CDA-Kamerlid Verburg zal dit voorstel volgens haar woordvoerder volgende week inbrengen tijdens het WAO-overleg van de Tweede Kamer met minister De Geus van Sociale Zaken.

Het voorstel van Verburg haakt aan bij het voornemen vrouwen tweemaal te laten keuren, omdat zij oververtegenwoordigd zijn in de WAO. Bij allochtone werknemers, met name Turken en Marokkanen, bestaat een soortgelijke situatie. Om te voorkomen dat zij vroegtijdig uit het arbeidsproces vallen en daardoor minder goed integreren, wil Verburg een extra toets. Gezien de algehele daling van het aantal WAO'ers is er volgens haar onder de keuringsartsen voldoende capaciteit om ook deze groep twee keer te keuren. "
posted by Martijn  # 2:35 p.m.

NRC Krantenarchief 

NRC Krantenarchief: "`Vernederlandsing is alleen mogelijk als Nederland zijn eigen identiteit met kenmerken als tolerantie, maatgevoel, netheid, geordend samenleven en nijverheid scherper durft te markeren'

Gerrit Komrij

Een bladzijde lang Frits Bolkestein in de krant, over het uitdragen van de eigen cultuur en over Nederlandse identiteit, dat wilde ik wel eens lezen. Zou der gute alte Fritz hem weer van jetje geven? Ik heb vernomen, Frits, dat je pittige taal uitsloeg voor je naar Brussel vertrok. De stoutste jongen van de klas was je. Een belhamel met gestaalde meningen. Hoopvol begon ik aan je artikel.

Het was 12.15 uur. Twee alinea's verder, om 12.18 uur, viel ik in slaap. Pas om 14.18 uur werd ik wakker. Het lukte me om verder te lezen in je essay tot 14.21. Daarna sukkelde ik opnieuw weg. Van 15.30 tot 15.45 wist ik met behulp van een thermoskan koffie mijn ogen op te houden en zowaar een hele kolom van je artikel achter elkaar door te werken. Daarna sliep ik, las ik, sliep ik en las ik afwisselend - met dien verstande dat ik om 23.30 op miraculeuze wijze liefst acht alinea's was gevorderd. Ik goot een emmer water over mijn kop en probeerde stug door te lezen tot een kwartier na middernacht. Toen begaf ik me naar bed, bekaf en toe aan een gezonde slaap."
posted by Martijn  # 2:34 p.m.

NRC Krantenarchief 

NRC Krantenarchief: "VOORDAT JE HET WEET, LIGT JE VOORHUID OP HET HAKBLOK'

Gerrit Komrij

Is dit een uitspraak van Michiel Smit, kandidaat-roerganger te Rotterdam, in zijn zwarte kiel draaiend aan het wiel dat hij opnieuw uitvond? Is dit een ferme leus rechtstreeks uit het jongenshart van onze Michiel, die pas nog een verslaggever de schrik van zijn leven bezorgde door te verklaren dat de Nederlandse beschaving ophield te bestaan toen kinderen op school niet langer In een groen, groen, groen, groen knollen- knollenland zongen?

Nee, geen uitspraak is het van de voorvechter van het oude kinderlied (ook het zaklopen en katknuppelen hollen zienderogen achteruit), maar van jou, Marcel Kurpershoek, arabist, hoogleraar te Leiden, topambtenaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en sinds vorig jaar ambassadeur in Pakistan. Een curriculum om u tegen te zeggen. Maar geef toe, Marcel, als niet jij maar Michieltje het had beweerd - van die voorhuid en dat hakblok - dan hadden we de zin nét iets anders geïnterpreteerd. Dan hadden we er meteen uit opgemaakt dat Arabieren vingervlugge jongens zijn, slagersmethoden hanteren en als maniakken in elk christenkruis willen duiken."
posted by Martijn  # 2:33 p.m.

NRC Handelsblad - Scholieren: 'Op zo'n schoolreisje wil je er wel graag bijhoren' 

NRC Handelsblad - Scholieren: 'Op zo'n schoolreisje wil je er wel graag bijhoren': "
'Op zo'n schoolreisje wil je er wel graag bijhoren'


Een schoolreisje van een Amsterdamse middelbare school naar Barcelona eindigde in een drama. Een contract van goed gedrag dat leerlingen én ouders vooraf tekenden hielp niet.

Door Sheila Kamerman

Het leek zo mooi. De vmbo-eindexamenklassen van de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert in Amsterdam zou dit jaar niet naar Berlijn gaan, maar helemaal naar Barcelona. Een groep van zo'n zeventig leerlingen en zes begeleiders vertrok vorige maand op zondagochtend opgetogen per bus naar het zuiden. Het zou een fantastische week worden.
Het werd een drama. Na aankomst in het hotel op maandagmiddag vertrok een aantal leerlingen naar bars in de buurt van het hotel, raakte dronken en rookte hasj. Leerlingen moesten overgeven, twee scholieren werden zo ziek dat ze naar het ziekenhuis werden gebracht. Er werd ruzie gemaakt met andere hotelgasten en met elkaar."
posted by Martijn  # 2:30 p.m.
: "Marokkaanse studenten beginnen eigen vereniging31-10-2003

Marokkaanse studenten van verschillende hogescholen en universiteiten in Amsterdam hebben een eigen studentenvereniging opgericht onder de naam Atlasbridges. Dit meldt de Telegraaf. Nieuwe leden zijn meer dan welkom, maar affiniteit met de Marokkaanse, islamitische of Arabische cultuur is een vereiste.
De studentenvereniging bestaat nu uit dertig leden, deze zijn afkomstig van de Universiteit van Amsterdam, de Hogere Economische School en de Hogeschool van Amsterdam. Volgens Atlasbridges is er onder de Marokkaanse gemeenschap veel behoefte aan een vereniging die aandacht schenkt aan de specifieke Marokkaanse achtergrond van studenten."
posted by Martijn  # 12:21 p.m.

Brabants Dagblad - Opinie - Enkele reis naar Leicester 

Brabants Dagblad - Opinie - Enkele reis naar Leicester: "Enkele reis naar Leicester
Donderdag 30 oktober 2003 - Somaliërs trekken massaal naar Engeland. Dat is hun goed recht en tevens goed voor ons overbevolkt landje. De Tilburgse wethouder G. Mevis (GroenLinks) wil nu op kosten van de Tilburgse belastingbetaler een studiereis naar de twee Britse steden maken."
posted by Martijn  # 10:54 a.m.

Nieuw in raad: de Marokkanen 

Nieuw in raad: de Marokkanen: "Nieuw in raad: de Marokkanen
MARIEKE MONDEN en MARCEL WIEGMAN
AMSTERDAM - Problemen met jonge Marokkanen in de stad? Er mag tegenwoordig over worden gepraat in de gemeenteraad van Amsterdam. Maar niet te veel. En vooral niet te duidelijk. Want voordat je het weet, moet je bekennen het pasklare antwoord ook niet te hebben.
Acht uur werd gisteren op het stadhuis, tijdens de algemene beschouwingen, vergaderd over de begroting van volgend jaar. Hét moment om als politieke partij duidelijk te maken waar het met de stad heen moet. Hét moment om vergezichten te schetsen over grote-stadsproblemen.

''Geruststellend voor het college is wellicht de gedachte dat het onderlinge geklier van de wethouders niet het gesprek van de dag is,'' zei fractievoorzitter Maarten van Poelgeest van GroenLinks in zijn bijdrage. ''Dát gesprek gaat over Marokkaanse jongens.''"
posted by Martijn  # 10:45 a.m.

Liberales.be - Het Westen en de islam - Roger Scruton 

Liberales.be - Het Westen en de islam - Roger Scruton: "Het Westen en de islam - Roger Scruton
Net tien jaar geleden publiceerde Samuel Huntington zijn controversiële boek The Clash of Civilisations and the Remaking of World Order waarin hij een botsing tussen diverse beschavingen voorspelde. Huntington wees hierbij op het groeiende zelfvertrouwen van de Oost-Aziatische volkeren, het traditionalisme in Japan, de opmars van China, het potentieel van Indië, de religieuze opstoot in Rusland en vooral de islamitische heropleving van Nigeria over Algerije tot Pakistan. Het zou leiden naar een regelrecht verzet van andere beschavingen tegenover de - als seculier en universeel gepropageerde - westerse beschaving. Tal van intellectuelen schoven deze zienswijze opzij. Maar sinds de terroristische aanslagen van 11 september 2001 kijken we in het Westen met verbijstering naar de antiwesterse tendenzen in landen als Saoedie-Arabië, Pakistan en Afghanistan. Sindsdien zijn heel wat boeken en commentaren verschenen zoals Jihad vs McWorld van Benjamin Barber, De woede en de trots van Oriana Fallaci en De crisis van de islam van Bernard Lewis. Ze proberen elk op hun manier de haat vanwege de moslims tegenover het Westen uit te leggen. Over dit thema heeft nu ook de Britse filosoof Roger Scruton een opmerkelijk boek geschreven onder de titel Het Westen en de islam waarin hij op de lijn van Huntington zit en aantoont dat globalisering leidt tot een explosieve botsing tussen westerse waarden als vrijheid, individualisme en hedonisme tegenover de gemeenschapszin en de opofferingsbereidheid voor God bij de moslims. "
posted by Martijn  # 10:43 a.m.

Liberales.be - Islam en homoseksualiteit zijn verzoenbaar - Carim Bouzian 

Liberales.be - Islam en homoseksualiteit zijn verzoenbaar - Carim Bouzian: "Islam en homoseksualiteit zijn verzoenbaar - Carim Bouzian
Carim Bouzian is voorzitter van Jong Agalev in Antwerpen. Als jonge homo van Marokkaanse afkomst komt hij onder meer op voor de aanvaarding van homoseksualiteit onder moslims. Daartoe startte hij een affichecampagne op waarbij twee homojongens en twee lesbische meisjes getoond worden. Niets aan de hand zou je denken, maar de link met de islam schoot bij veel moslims in het verkeerde keelgat. Extreme moslims uitten zelfs doodsbedreigingen aan het adres van Carim Bouzian. Hij wil echter doorgaan en vooral een open gesprek rond dit thema in de moslimgemeenschap op gang brengen. Voor Liberales reden genoeg voor een interview over islam, de homoliefde en de situatie van allochtonen in ons land.

Liberales: Waarom voer je deze strijd? Omdat je het zelf belangrijk vindt om islam en homoseksualiteit te verzoenen of omdat je de verdrukking van homo’s in de moslimgemeenschap wil wegwerken?

Carim Bouzian: Ik bepaal natuurlijk niet wat de koran zegt, hé. Ik kan alleen maar vaststellen dat heel wat theologen stellen dat in de koran homoseksualiteit niet wordt bestraft. Enkel ‘sodomie’, neuken langs achter dus, is verboden. En dat is niet beperkt tot homoseksuelen, dat verbod geldt voor iedereen.

Liberales: Zoals in bepaalde Amerikaanse staten nog steeds een verbod geldt op anale seks zonder meer?

Carim Bouzian: Ja, het gaat in de koran daarover en je kan dat dus niet verengen tot homoseksualiteit. En wat de verzoening van homoseksualiteit met de islam betreft: ik wil alleen de imams oproepen hun verantwoordelijkheid op te nemen en te zeggen wat er werkelijk in de koran staat en niet allerlei verschillende interpretaties te geven zolang het maar niet over heterokoppels gaat. Dat is "
posted by Martijn  # 10:40 a.m.

Trouw, zorg & gezondheid - Cosmetische chirurgie / Het maakbare lichaam 

Trouw, zorg & gezondheid - Cosmetische chirurgie / Het maakbare lichaam: "Cosmetische chirurgie / Het maakbare lichaam
door Eveline Brandt
2003-10-31 - geef uw reactie op dit artikel

De commerciële cosmetische chirurgie is bezig aan een zorgwekkende, ongewenste opmars. Al 40000 Nederlandse vrouwen hebben siliconenborsten, populaire televisieprogramma's maken sluikreclame voor liposuctie en neuscorrecties. Maar waar blijft het maatschappelijk debat over de wenselijkheid van het 'verbouwde' lichaam? Aan de vooravond van een discussiebijeenkomst van het Rathenau Instituut, een pleidooi voor het recht op lelijkheid.


't Was best een vrolijke wipneus, die van Kimberly. Maar dat vond zij zelf niet. Vreselijk, wát een neus. Vroeger was ze er ook altijd mee gepest -weg ermee, was haar grootste wens. Het tv-programma 'Make me beautiful' bracht hem in vervulling."
posted by Martijn  # 10:37 a.m.

Trouw, opvoeding & onderwijs - Islamitisch onderwijs / 'Het grootste probleem na de oorlog' 

Trouw, opvoeding & onderwijs - Islamitisch onderwijs / 'Het grootste probleem na de oorlog': "Islamitisch onderwijs / 'Het grootste probleem na de oorlog'
door Cees van der Laan
2003-10-31

Minister Van der Hoeven vindt dat de VVD bij monde van kamerlid Ayaan Hirsi Ali knaagt aan de vrijheid van onderwijs. Hirsi Ali vindt op haar beurt dat Van der Hoeven te weinig doet om integratie te bevorderen.


DEN HAAG - Ayaan Hirsi Ali heeft zelf ook op een islamitische school gezeten, dus ze zegt te weten waarover ze praat. Ze weet ook dat ze namens de hele VVD-fractie over het integratievraagstuk praat en niet alleen namens zichzelf.
Zij heeft de gramschap van minister Van der Hoeven over zich afgeroepen door te pleiten voor extra voorwaarden voor de oprichting van islamitische scholen. Dit raakt de kern van de vrijheid van onderwijs, vindt de minister en daar ligt het CDA als een waakhond voor. De bewindsvrouw voorspelt problemen in de coalitie als de VVD niet inbindt.
Hirsi Ali is dat niet van plan. ,,Wij vragen het CDA juist ons te steunen. De problemen met integratie zijn urgent, het belangrijkste probleem sinds de Tweede Wereldoorlog, maar het lijkt wel of het CDA dat ontkent. Is dat samenwerken in een coalitie?''"
posted by Martijn  # 10:35 a.m.

Trouw, nieuws & achtergronden - Islamitische school wekt spanning op 

Trouw, nieuws & achtergronden - Islamitische school wekt spanning op: "

Islamitische school wekt spanning op
van onze redactie politiek
2003-10-31 - lezersreacties op dit artikel (7)

DEN HAAG - De discussie over islamitische scholen zorgt voor spanningen in de coalitie tussen VVD en CDA.


Minister Van der Hoeven (CDA, onderwijs) ergert zich aan de standpunten van de VVD-fractie om voor de overheidssubsidie aan deze scholen extra voorwaarden te verbinden. Volgens haar wordt hiermee de vrijheid van onderwijs aangetast.
Zij wijst erop dat in het regeerakkoord is afgesproken dat niet zal worden getornd aan de vrijheid van onderwijs. ,,Als de VVD die afspraken negeert, krijgt de coalitie problemen'', zei ze gisteren na een overleg in de Kamer. VVD-fractievoorzitter Van Aartsen vindt haar reactie misplaatst. ,,Wij schatten mevrouw Van der Hoeven slimmer in dan haar reactie nu doet vermoeden.''"
posted by Martijn  # 10:32 a.m.

donderdag, oktober 30, 2003

Trouw, religie & filosofie - Tentoonstelling / Van Mieghem legde historische exodus vast 

Trouw, religie & filosofie - Tentoonstelling / Van Mieghem legde historische exodus vast: "Tentoonstelling / Van Mieghem legde historische exodus vast
door Cokky van Limpt
2003-10-30 - geef uw reactie op dit artikel

De Belgische schilder Eugeen van Mieghem legde een eeuw geleden in de Antwerpse haven de uittocht vast van de eindeloze stroom Europese emigranten die daar scheep gingen om in de Nieuwe Wereld hun geluk te beproeven. Het Joods Historisch Museum in Amsterdam toont de komende maanden ongeveer honderd van zijn schilderijen, pastel- en krijttekingen.


Geboren in het Antwerpse havenkwartier, was Eugeen van Mieghem (1875-1930) als kind al geboeid door het kleurrijke leven dat zich afspeelde pal voor de deur van het café van zijn ouders. Een fascinatie die ertoe leidde dat hij uiteindelijk als énige kunstenaar van zijn tijd in indringende beelden de historische uittocht naar Amerika vastlegde die zich tussen 1880 en 1920 heeft voltrokken."
posted by Martijn  # 10:37 p.m.

de Volkskrant - 'Steeds meer Marokkanen willen weg' 

de Volkskrant - 'Steeds meer Marokkanen willen weg': "Interview
'Steeds meer Marokkanen willen weg'
Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi


AMSTERDAM - Voor Myriam Aouragh is de maat vol na de dood van Driss Arbib door een politiekogel. 'Elke dag hoor ik verhalen van Marokkaanse jongens die uitgelachen, uitgescholden of opgepakt worden. Het is puur ophitserij.'

e-mail dit artikel

printversie

meer over dit onderwerp

nieuwsbrieven
Miryam Aouragh van Comité tegen politiegeweld hekelt hetze tegen allochtonen


[Advertentie]


Reisleiders m/v
SRC-Cultuurvakanties, GRONINGEN

Autocad tekenaar -wtb
Birkhoff staalbouw, PERNIS ROTTERDAM

Area manager m/v
Straumann B.V., NIEUWEGEIN

CoÖrdinator
Provincie Zeeland, MIDDELBURG

Junior accountmanager
Co Sellers / Reed Business Information, 'S-GRAVENHAGE

Directeur van de stichting m/v
Stichting Kinderopvang Maassluis, MAASSLUIS

Dienstcontroller/hoofd afdeling financiËn planning en control (fpc)
Gemeente Apeldoorn, APELDOORN

Redacteur varkenshouderij m/v
Reed Business Information bv, DOETINCHEM

Junior jurist (m/v)
Juridische Dienstverlening Nederland B.V., APELDOORN

Directeur
Berenschot Search / VEWIN
Toon alle vacatures
Meer informatie
Haar stem trilt van woede. Hoezo valt de politie niks te verwijten bij de dood van Driss Arbib in een eethuis op het Mercatorplein? Volgens Miryam Aouragh, medeoprichter van het Comité tegen politiegeweld en discriminatie, zaait de politie haat. 'Laat ze dus niet janken als het hier straks weer tot een uitbarsting komt.'"
posted by Martijn  # 5:05 p.m.

Australian Embassy Deals With Concerns About Religious Vilification Case -- 10/29/2003 

Australian Embassy Deals With Concerns About Religious Vilification Case -- 10/29/2003: "Australian Embassy Deals With Concerns About Religious Vilification Case
By Patrick Goodenough
CNSNews.com Pacific Rim Bureau Chief
October 29, 2003

Pacific Rim Bureau (CNSNews.com) - The Australian Embassy in Washington has been flooded with messages from Americans concerned to learn that two Christian pastors in Australia are facing accusations, brought under new hate laws, of vilifying Islam.

A significant number of e-mails and phone calls have been received about the case, embassy spokesman Matt Francis said Wednesday.

Danny Nalliah and Daniel Scot are appearing before a tribunal in the state of Victoria, facing complaints of inciting hatred against Muslims during a seminar organized last year by Nalliah's evangelical organization, Catch the Fire Ministries."
posted by Martijn  # 2:25 p.m.

Seductive voice of political Islam - OCT 27, 2003 

Seductive voice of political Islam - OCT 27, 2003: "Seductive voice of political Islam
By DAVID ROHDE
THE NEW YORK TIMES
AMERICAN officials scolded Malaysian Prime Minister Mahathir Mohamad recently for declaring to the world's largest Muslim organisation that Jews control the world and that frustrated Muslims should try to learn from them. United States President George W. Bush privately told the Malaysian leader, said presidential aides, that his comments were 'wrong and divisive'.
US National Security Adviser Condoleezza Rice said: 'I don't think they are emblematic of the Muslim world.' By many accounts, though, Ms Rice is voicing wishful thinking.
After Dr Mahathir spoke, the Muslim heads of state gathered at the 57-member Organisation of the Islamic Conference gave him a standing ovation for the speech, which ultimately criticised the Islamic world for failing to modernise. "
posted by Martijn  # 2:24 p.m.

BBC NEWS 

BBC NEWS: "Photo Journal: Baghdad family


Introduction
As part of a BBC News Online series on people's daily lives, a resident of a poor suburb of the Iraqi capital Baghdad talks about his family life.
My name is Hashim Kadhim. I'm 50-years-old and I live in northern Baghdad. We are Sunni Muslims – in our area, Safina in Adhamiya, they are all Sunnis.
I come from a long line of fishermen on the Tigris river, but now most of the family works as labourers on building sites for a more regular income. My son Muhammad (12) and my nephew Ali (15) work with me."
posted by Martijn  # 2:23 p.m.
: "www.thevirtualclassroom.net
Welcome
Coming Soon

This site will help schools educate pupils about Muslim heritage in a fun and exciting way. It will include a game, a virtual reality interface and lots of useful information.

Launch
This page will be launched by Rt Hon Charles Clarke (Secretary of State for Education and Skills) on 3rd November at the House of Commons.

Please visit us again after the launch. link

3 days, 20 hours, 36 minutes, and 47 seconds left until Launch"
posted by Martijn  # 2:23 p.m.

ic Wales - Website backs Islam awareness week 

ic Wales - Website backs Islam awareness week: "Website backs Islam awareness week Oct 30 2003


Jenny Rees, The Western Mail

WHAT do a slice of lemon, sugar, a guitar, a paperback book or a medical instrument have in common?
They are all items that were introduced to Britain by Muslims and Britain's Muslim heritage is the theme of this year's Islam Awareness Week. It begins with the launch of a website to support multicultural education in schools.
The project, called 'the virtual classroom', will be launched by Charles Clarke, Secretary of State for Education and Skills on Monday.
Designed and maintained by British Muslim educators and academics, it is freely available and intended as an interactive, collaborative venture between schools and the Muslim community."
posted by Martijn  # 2:22 p.m.

GN Online: Hezbollah TV show on Zionism draws Washington's anger 

GN Online: Hezbollah TV show on Zionism draws Washington's anger: "Hezbollah TV show on Zionism draws Washington's anger
Beirut |Reuters | 30-10-2003
Print friendly format | Email to Friend

Hezbollah's Al Manar television, in a move that has drawn Washington's ire and accusations of anti-Semitism, has started airing a series on the history of Zionism it says shows a Jewish plan to dominate the world.

In a Syrian-produced series broadcast on Manar's satellite channel across the Middle East during the high-viewing holy month of Ramadan, the station promises to reveal what it says is the true face of Zionism."
posted by Martijn  # 2:21 p.m.

Project for the Research of Islamist Movements 

Project for the Research of Islamist Movements
posted by Martijn  # 2:20 p.m.

Nederlands Dagblad 

Nederlands Dagblad: "Moslims niet bang voor christelijke tv
door onze redacteur Daniël Gillissen
AMERSFOORT - Moslims zijn over het algemeen niet bang voor christelijke televisieuitzendingen. Ze zijn zo overtuigd van de superioriteit van hun religie dat ze niet kunnen voorstellen dat anderen daarvoor gevoelig zijn. Toch komen volgens Piet Kramer, directeur van een christelijke productiemaatschappij, duizenden mensen tot geloof door uitzendingen die ,,zwakke punten'' in de islam aanroeren.


Moslims geloven dat Mohammed de laatste profeet was en daarmee ook de laatste openbaring van God aan de wereld gegeven. ,,Ze vinden de islam een hogere religie dan het christendom. Moslims zijn Gods zogenaamde eindtijdsvolk. De islam leert dat God de mens zegent wanneer hij gehoorzaamt. Een van de grootste frustraties onder moslims is Israël. Ze vragen zich af hoe God het kan toelaten dat deze 'honden van zionisten' moslims vernederen. Dat zorgt voor twijfels of er toch iets mis is met het islamitische geloof.'' Radicale moslims schuiven het bestaan van Israël op het conto van de islamitische landen die zich niet aan de wetten uit de Koran houden. ,,Daaruit ontstaat fundamentalisme'', aldus Kramer. "
posted by Martijn  # 2:10 p.m.

American power & the world - openDemocracy 

American power & the world - openDemocracy: "Topic: Strauss's influence "
posted by Martijn  # 1:09 a.m.

Noble lies and perpetual war: Leo Strauss, the neo-cons, and Iraq Danny Postel - openDemocracy 

Noble lies and perpetual war: Leo Strauss, the neo-cons, and Iraq Danny Postel - openDemocracy: "Noble lies and perpetual war: Leo Strauss, the neo-cons, and Iraq
Danny Postel
16 - 10 - 2003


Are the ideas of the conservative political philosopher Leo Strauss a shaping influence on the Bush administration’s world outlook? Danny Postel interviews Shadia Drury – a leading scholarly critic of Strauss – and asks her about the connection between Plato’s dialogues, secrets and lies, and the United States-led war in Iraq.


What was initially an anti-war argument is now a matter of public record. It is widely recognised that the Bush administration was not honest about the reasons it gave for invading Iraq.
Paul Wolfowitz, the influential United States deputy secretary of defense, has acknowledged that the evidence used to justify the war was “murky” and now says that weapons of mass destruction weren’t the crucial issue anyway (see the book by Sheldon Rampton and John Stauber, Weapons of Mass Deception: the uses of propaganda in Bush’s war on Iraq (2003.) "
posted by Martijn  # 1:08 a.m.

nu.nl/algemeen nieuws | Gerucht over 'smiley-bende' houdt politie bezig 

nu.nl/algemeen nieuws | Gerucht over 'smiley-bende' houdt politie bezig: "Gerucht over 'smiley-bende' houdt politie bezig
Uitgegeven: 29 oktober 2003 14:35
Laatst gewijzigd: 29 oktober 2003 15:41
ROTTERDAM - Een hardnekkig gerucht over een bende Marokkanen die meisjes benadert met de keuze tussen een groepsverkrachting of een 'eeuwige glimlach', houdt politiekorpsen in heel Nederland bezig. De meisjes die kiezen voor de zogenoemde 'smiley' krijgen twee messneden in de mondhoeken. De jongens strooien zout in de wonden om een eeuwig litteken te veroorzaken, zo gaat het verhaal.

'Er is niets van waar', zeggen meerdere politiewoordvoerders. In de regio Rotterdam circuleert het gerucht sinds vorige week, maakte een woordvoerder woensdag bekend. Het verhaal verspreidt zich op scholen, via sms en via twee verschillende kettingmailtjes. De politie in de regio Haaglanden meldde bijna drie weken geleden dat angst onder scholieren en ouders volkomen onterecht is. 'Het is een gerucht.'
Halverwege september dook het verhaal voor het eerst op in Nederland, in Leiden, in de regio Roosendaal en in Zaltbommel. In een steeg achter het politiebureau in Roosendaal was een jong stel door een aantal jongeren belaagd. De jongen zou in elkaar zijn geslagen en het meisje kreeg de keuze voorgelegd. Na verontruste telefoontjes van ouders zocht de politie tevergeefs naar de slachtoffers.
Folklore
Peter Burger onderzoekt voor de Universiteit van Leiden de fenomenen stadslegenden en moderne folklore. Volgens de docent journalistiek is het gerucht inmiddels ook opgedoken in Utrecht, Groningen en Enschede.
Eeuwige glimlach
De originele versie van het verhaal van de eeuwige glimlach is ruim zestig jaar oud en komt uit het Schotse Glasgow, zegt de onderzoeker. In Londen werd het verhaal in verband gebracht met de aanhang van de voetbalcl"
posted by Martijn  # 12:42 a.m.

Aljazeera.Net - Palestinian student debuts film 

Aljazeera.Net - Palestinian student debuts film: "Palestinian student debuts film

By Shaista Aziz

Thursday 30 October 2003, 0:09 Makka Time, 21:09 GMT


A final year medical student from Dundee University is making her film debut at the prestigious Raindance film festival in London.
Saleyha Ahsan spent two months in the Palestinian cities of Ram Allah and Nablus filming her documentary Article 17, focusing on the work of Palestinian paramedics.
The title of the film refers to the fourth Geneva Convention, and the universal right that all civilians have under international law to access healthcare in a conflict zone."
posted by Martijn  # 12:23 a.m.

Middle East Online 

Middle East Online: "Morocco's Youssoufi resigns

Leader of Socialist Union of Popular Forces party tenders his resignation without giving any explanation.

RABAT - The leader of the main party in Morocco's coalition government, the Socialist Union of Popular Forces (USFP), has tendered his resignation, a party official said on Tuesday.
USFP first secretary Abderrahmane Youssoufi, 79, had not told the party leadership why he wanted to step down other than to say he wanted to retire, the official said on condition of anonymity.
'Youssoufi has submitted a resignation letter, which the USFP's political bureau is to discuss on Tuesday night,' the official said. 'He wants to retire.'"
posted by Martijn  # 12:22 a.m.

NRC Handelsblad - Binnenland: Hoe de kerk verdween uit Friesland 

NRC Handelsblad - Binnenland: Hoe de kerk verdween uit Friesland: "Op het platteland is de markt te klein om kerken te behouden

Hoe de kerk verdween uit Friesland


Driekwart van de bevolking wil dat in elk dorp minstens één kerk blijft bestaan. De kerk moet van hen een ontmoetingsplaats blijven voor samenkomst. Dat wordt lastig. Kerken verdwijnen vooral op het platteland steeds sneller.

Door onze redacteur Japke-D. Bouma


AMSTERDAM/HAARLEM, 25 OKT. Het besluit is genomen. De gereformeerde kerk wordt verkocht, in het Friese Wirdum. Het was een emotioneel proces, zegt penningmeester Drees Visser van het kerkbestuur. Maar het kon niet anders. De gereformeerden en hervormden 'kerken' samen. En twee gebouwen werd te duur. De gereformeerden gaven toe. Maar eén ding had het bestuur goed duidelijk gemaakt: de gereformeerde Unitaskerk mocht géén pakhuis worden waarin ,,zaken liggen te versloeren'', zegt Visser. ,,We hebben gezegd: óf hij wordt gesloopt, óf hij wordt goed gebruikt.''
Dat vindt de meerderheid in Nederland ook, zo blijkt. Eergisteren presenteerde het Katholiek sociaal-kerkelijk instituut een onderzoek waaruit blijkt dat driekwart van de bevolking vindt dat in elk Nederlands dorp tenminste één kerk behouden blijft. De overheid moet daar geld voor vrijmaken. Let wel, het gaat niet om het gebouw alleen. De kerk moet een 'ontmoetingsplaats blijven voor samenkomst'', zo vonden de respondenten, ook de niet-gelovigen."
posted by Martijn  # 12:18 a.m.

NRC Handelsblad - Binnenland: 'We moeten etnische tweedeling accepteren' 

NRC Handelsblad - Binnenland: 'We moeten etnische tweedeling accepteren': "'We moeten etnische tweedeling accepteren'


Dat er zwarte scholen zijn, is niet het probleem, vindt minister Van der Hoeven van Onderwijs. Achterstand, die moet bestreden worden. Laat op die bestrijding nou net bezuinigd worden.

Door onze redacteuren Mark Duursma en Guus Valk

DEN HAAG, 28 OKT. ,,Wat is nu eigenlijk het probleem waar we het over hebben? Hebben we het over achterstanden, of hebben we het over het feit dat we niet accepteren dat op sommige scholen de kinderen meer gekleurd zijn dan op andere scholen?''
Maria van der Hoeven (CDA) is veel te netjes, en te slim, om het woord racisme te gebruiken. De minister van Onderwijs vindt alleen maar dat we twee dingen duidelijk gescheiden moeten houden. Er zijn leerlingen die met een achterstand aan hun schoolcarrière beginnen, en er is de segregatie tussen witte en zwarte scholen. Achterstand, zegt Van der Hoeven, wordt niet gedicteerd door kleur, maar door sociaal-economische factoren."
posted by Martijn  # 12:17 a.m.

woensdag, oktober 29, 2003

WorldWide Religious News 

WorldWide Religious News: "'Italian Muslims fear 'crucifix' fallout'

by Tamsin Smith ('BBC News,' October 28, 2003)

This week Italy is hosting an EU conference on inter-religious dialogue to promote peace between religions in Europe. But a story of religious conflict is dominating the Italian press.

A radical Muslim leader has won a court battle to remove the crucifix from a state school where his children attend - a decision which has shocked political and public opinion and caused deep concern within Italy's Muslim community.

The symbol of the crucifix is not just in every Italian church, it still looks down on pupils from classroom walls in every school even though Catholicism is no longer a state religion.

'I think we need the crucifix in our schools,' says Lorena, picking her children up from a primary school in Rome.

'I remember it from when I was a child and I think its an important Catholic symbol to help guide our children today.' "
posted by Martijn  # 3:58 p.m.

WorldWide Religious News 

WorldWide Religious News: "Afghanistan Weighs Use of Islamic Law'

by Burt Herman (AP, October 28, 2003)

Judge Khoja Ahmad Saddiqi could order a thief's hand amputated as punishment, as the former Taliban regime did under their extremist interpretation of Islamic law, known as Shariah.

But in the two years since the Taliban were forced from power, Saddiqi, head of the Afghan Supreme Court's judicial and criminal division, hasn't yet ordered the knife to be used on any crooks.

'If we implement Shariah correctly, there's no need to cut off a hand,' and rarely would an execution be handed down by the courts, said Saddiqi, whose thick black beard and swirling turban indicate his status as a mullah, a Muslim cleric who also leads prayers at a Kabul mosque.

As Afghans mark the start Monday of Ramadan — the holiest time of year for Muslims, when they believe God began to reveal the holy book Quran to the Prophet Muhammad — the framers of the country's post-Taliban constitution are debating just how much of those 1,400-year-old lessons to include. "
posted by Martijn  # 3:58 p.m.

Brabants Dagblad - Opinie - Bazen mogen piercings weren van de werkvloer 

Brabants Dagblad - Opinie - Bazen mogen piercings weren van de werkvloer: "Kledingvoorschrift
Bazen mogen piercings weren van de werkvloer
door Johan van Eijck
Dinsdag 28 oktober 2003 - Politiekorpsen in Twente en Drenthe verboden hun dienders afgelopen week om zichtbare piercings te dragen, omdat die gezagsondermijnend zouden zijn. De politiechef heeft groot gelijk, vindt Johan van Eijck. De piercing staat op gespannen voet met de betrouwbaarheid, degelijkheid en autoriteit die de politie naar de burger toe wil uitstralen.
Mag een werkgever vergaande eisen stellen aan zijn mensen als het gaat om kleding, lichaamsversieringen en andere uiterlijke verschijningsvormen? Sinds de provotijd in de jaren zestig bestaat in dit land het bijna onuitroeibare gevoel dat 'de baas' zich wat betreft dit soort uiterlijk vertoon toch zoveel mogelijk afzijdig dient te houden. De Nederlander hangt aan zijn individuele vrijheden: ik bepaal wel wat goed voor mij is en neem mij dus maar zoals ik ben. Dus wat heeft een werkgever met de kleding van zijn werknemers te maken?"
posted by Martijn  # 10:57 a.m.

Brabants Dagblad - 's-Hertogenbosch, regio nieuws, regionale actualiteiten - 'Onjuist beeld over Marokko veranderen' 

Brabants Dagblad - 's-Hertogenbosch, regio nieuws, regionale actualiteiten - 'Onjuist beeld over Marokko veranderen': "Multiculturele reis
'Onjuist beeld over Marokko veranderen'
door Daphne van Emmerik
Woensdag 29 oktober 2003 - Twee studentes van de Hogeschool 's-Hertogenbosch organiseren een multiculturele reis naar Marokko. 'Het wordt geen strandvakantie.'


Smahane Arghidi en Karima Frikh (rechts) organiseren een studiereis naar Marokko. Foto Marc Bolsius

Naast de jaarlijkse studiereizen per studierichting kunnen vijftig studenten van de Hogeschool 's-Hertogenbosch half februari ook mee met een -andere studiereis: een multiculturele reis naar Marokko. -Tweedejaars studente International Business Languages Smahane Arghidi (19) uit Nijmegen nam het initiatief daarvoor. -Haar studiegenote Karima Frikh (23) assisteert haar bij de -organisatie.

Jullie gaan tijdens de winter lekker een beetje zon opdoen in het zuidelijke Marokko? Smahane Arghidi: 'Het wordt dus geen strandvakantie. Als studenten een vakantie zoeken met toeristische trekpleisters dan moeten ze maar zelf op het vliegtuig stappen. Het moet een reis worden waarin de Marokkaanse cultuur duidelijk naar voren komt.' "
posted by Martijn  # 10:53 a.m.

Trouw, nieuws & achtergronden - Commentaar - Oktober 2003 - Een noodweerschot 

Trouw, nieuws & achtergronden - Commentaar - Oktober 2003 - Een noodweerschot: "Een noodweerschot
2003-10-29

Hoe bedreigend is een man die met een mes op je afkomt voor een stevige uit de kluiten gewassen, met een pistool gewapende politieagent? Ieder nuchter denkend mens zou zo'n vraag beantwoorden met een: het hangt er helemaal van af hoe snel die man op de agent afloopt, en vooral ook over hoeveel tijd en ruimte hij beschikt om de bedreiging af te wenden. Zijn die mogelijkheden er niet, dan is de agent gerechtvaardigd om te schieten, uit noodweer.


Maar van nuchter nadenken was er op 6 augustus geen sprake toen een Amsterdamse politieagent de 33-jarige Marokkaan Driss Arbib doodschoot in eethuis Warung Swietie aan het Mercatorplein in Amsterdam. Zijn schot werd opgevat als achteloosheid, als moedwil en werd hier en daar zelfs afgedaan als een 'racistische moord' en leidde tot grote commotie binnen de Marokkaanse gemeenschap en niet alleen daar. Een aantal migrantenorganisaties verenigde zich in een comité tegen zinloos politiegeweld en discriminatie, uitmondend in een demonstratie waaraan ook een kamerlid deelnam."
posted by Martijn  # 10:50 a.m.

Trouw, nieuws & achtergronden - Agent die Marokkaan doodschoot vrijuit 

Trouw, nieuws & achtergronden - Agent die Marokkaan doodschoot vrijuit: "Agent die Marokkaan doodschoot vrijuit
van onze verslaggever
2003-10-29 - lezersreacties op dit artikel (18)

AMSTERDAM - De agent die op 6 augustus Driss Arbib (33) doodschoot in een eethuis aan het Amsterdamse Mercatorplein, wordt niet vervolgd. Hij kon niet anders dan de Marokkaan neerschieten, meent het openbaar ministerie. De familie van Arbib legt de zaak nu voor aan het Amsterdamse hof.


,,De situatie was acuut levensbedreigend'', zegt hoofdofficier van justitie L. de Wit. ,,Het was noodweer.'' De Wit neemt die conclusies over van de rijksrecherche, die de zaak onderzocht.
Arbib had die avond met een vriendin in het Javaans-Surinaamse eethuis zitten eten, toen hij ruzie kreeg met vier andere klanten. Een van die vier deelde een kopstoot uit, Arbib raakte lichtgewond. Hij ging weg, zijn vriendin bleef. Later kwam hij terug met een mes. De inmiddels gearriveerde agenten voelden zich bedreigd. Een van hen schoot Arbib neer. Die overleed ter plekke.
De dood van Arbib leidde tot commotie in de wijk en de Marokkaanse gemeenschap in het bijzonder. ,,Als het een blanke Nederlander was geweest, zou er niet zijn geschoten'', meende de een. 'Moord', vond de ander. Het 'comité tegen zinloos politiegeweld en discriminatie' werd opgericht. In die dagen waren er enkele opstootjes op het Mercatorplein."
posted by Martijn  # 10:47 a.m.

dinsdag, oktober 28, 2003

Trouw, religie & filosofie - Kerk en staat / Recht op klaslokaal zonder kruisbeelden 

Trouw, religie & filosofie - Kerk en staat / Recht op klaslokaal zonder kruisbeelden: "Kerk en staat / Recht op klaslokaal zonder kruisbeelden
van onze redactie religie en filosofie
2003-10-28 - lezersreacties op dit artikel (10)

Het vonnis van een Italiaanse rechter om het kruisbeeld uit een openbare school te verwijderen leidt tot groot protest. Ministeries vallen openlijk de rechter aan en de katholieke kerk spreekt van een gevaar, een belediging van de katholieke identiteit van de natie.


Italië staat op zijn achterste benen nu een rechter heeft bepaald dat de kruisbeelden uit de klaslokalen van een lagere school weg moeten. Volgens de rechter druist de aanwezigheid van een crucifix in tegen de vrijheid van religie. Maar politici uit zowel het rechtse als het linkse kamp verwerpen de uitspraak van de rechter. En dat doet ook de rooms-katholieke kerk in het land. Ze spreekt van 'een belediging' en van 'een gevaar'.
De rechter in L'Aquila kwam tot zijn controversiële uitspraak nadat Adel Smith, de leider van de piepkleine Unie van Moslims van Italië, zich bij hem had beklaagd. Smith heeft twee kinderen op de openbare basisschool in Ofena, een dorp op zo'n honderd kilometer ten oosten van Rome. Twee jaar geleden vroeg hij het hoofd van de school de crucifixen weg te halen. Dat gebeurde."
posted by Martijn  # 4:40 p.m.

Trouw, opvoeding & onderwijs - Maatschappelijke problemen / En de ouders dan? 

Trouw, opvoeding & onderwijs - Maatschappelijke problemen / En de ouders dan?: "Maatschappelijke problemen / En de ouders dan?
door Edwin Kreulen
2003-10-28 - lezersreacties op dit artikel (12)

De school moet alle maatschappelijke problemen oplossen: van ontbijt voor hongerige kinderen tot seksuele voorlichting voor kleuters. En er komen alleen maar taken bij, zoals dagelijks gymmen tegen overgewicht, voorlichting over de nadelen van een strafblad en een cursus reanimatie. Is er straks alleen op vrijdagmiddag nog een uurtje over voor taal en rekenen?


Elk kind dat van de basisschool komt, moet kunnen reanimeren. Dat stelde Willem Fraanje, lid van de commissie spoedeisende geneeskunde van de vereniging van artsen, aan het begin van dit schooljaar. Want de groep van mensen die kan reanimeren, moet groter worden en de school is de aangewezen plek om het aan te leren: je kunt niet vroeg genoeg beginnen.
Onderzoekster De Boer van het Utrechtse Willem Pompe Instituut voor strafrechtwetenschappen adviseerde basisscholen hun leerlingen voor te lichten over de nadelen van een strafblad. Het aantal jonge boefjes neemt toe, daarom is het volgens haar van belang om kinderen te vertellen wat de nadelen zijn van het bekladden van een bushokje. Op jonge leeftijd al, en op school."
posted by Martijn  # 4:37 p.m.

Reformatorisch Dagblad - Internet Editie 

Reformatorisch Dagblad - Internet Editie: "Goudse krantenjongen stopt met bezorgen Geplaatst: 28-10-2003 | 15:01 Laatst gewijzigd: 28-10-2003 | 15:01GOUDA (ANP) – De 18–jarige
krantenbezorger Nordin Ahmari uit Gouda
die zaterdag door een nog onbekende van
zijn fiets werd getrokken en voor enkele
uren werd vermist, stopt met zijn
krantenwijk. De jongen heeft zich bij de
distributeur afgemeld na de
gebeurtenissen van zaterdag. Ook zijn
broer stopt met het bezorgen van de
ochtendkrant. "
posted by Martijn  # 4:27 p.m.

Reformatorisch Dagblad - Internet Editie 

Reformatorisch Dagblad - Internet Editie: "Vraagteken Kamer bij geldschieter Salaam-moskeeRedactie politiek Geplaatst: 28-10-2003 | 11:04 Laatst gewijzigd: 28-10-2003 | 11:04DEN HAAG - VVD, CDA en LPF plaatsen een
vraagteken bij de financiering van de
Salaam-moskee in Rotterdam-Zuid.

.
Zij vragen het kabinet of het juist is dat
minister Hamdan bin Rashid al-Makhtoum
van de Verenigde Arabische Emiraten een
van de belangrijkste geldschieters van
de moskee is. "
posted by Martijn  # 4:27 p.m.

ContrastTV 

ContrastTV: "Prof. Philipse: Afschaffen kinderbijslag bevordert integratie.

Prof. dr mr Herman Philipse publiceerde onlangs een artikel in NRC Handelsblad getiteld 'Stop de Tribalisering van Nederland' dat veel stof deed opwaaien. In dit artikel stelt hij dat het Nederlandse integratie-beleid de grondbeginselen van de westerse beschaving moet uitdragen. Volgens Philipse nemen veel immigranten normen en waarden mee vanuit hun land van herkomst die er toe zullen leiden dat een aantal Nederlandse verworvenheden (zoals de verzorgingsstaat) verloren zullen gaan.
Philipse is van mening dat vooral via de emancipatie van allochtone vrouwen in Nederland en het beperken van de bevolkingsgroei bij allochtonen de integratie bevorderd kan worden. Hij pleit daarom ook voor onmiddellijke afschaffing van de kinderbijslag.
Tevens pleit Philipse ervoor om economische migranten niet langer toe te laten tot Nederland. Volgens Philipse is er meer nodig dan alleen economische motieven om toegelaten te kunnen worden tot Nederland.
Ook is Philipse zeer beducht voor het ontstaan van zogenaamde 'mono-etnische scholen' en pleit hij voor een terughoudend vergunningen-stelsel voor dergelijkse scholen.
Contrast TV interviewde Prof. Herman Philipse."
posted by Martijn  # 4:24 p.m.

telegraaf.nl [] Nieuwslink - Agent niet vervolgd voor schietpartij 

telegraaf.nl [] Nieuwslink - Agent niet vervolgd voor schietpartij: "Agent niet vervolgd voor schietpartij


AMSTERDAM - De politieagent die op 6 augustus de 33-jarige Driss Arbib doodschoot op het Mercatorplein, wordt niet vervolgd. Het ging hier om een 'specifiek noodweerschot', zei hoofdofficier L. de Wit van het Openbaar Ministerie dinsdagmiddag in Amsterdam.
De Marokkaan Arbib werd doodgeschoten in een eethuis op het Mercatorplein in Amsterdam-West. Arbib zou de agent met een mes hebben bedreigd. Zijn dood leidde tot grote commotie binnen de Marokkaanse gemeenschap. "
posted by Martijn  # 4:23 p.m.

WorldWide Religious News 

WorldWide Religious News: "“Jihad remains key subject in Pakistan's religious schools”
(AFP, October 26, 2003)
Religious schools in parts Pakistan's poverty-hit southwest remain fountainheads of militancy, despite reforms initiated by President Pervez Musharraf two years ago to regulate seminaries.
About 3,000 Islamic schools, or madrassas, operate in Baluchistan province, most run by the pro-Taliban Jamiat Ulema Islam (JUI), a key player in the countrys politically powerful Muttahida Majlis Amal religious alliance.
And with JUI, like the Taliban, comprised of fundamentalist and conservative Sunni Muslims, there are concerns that the madrassas are becoming hothouses for extremism where students are taught the virtues of Jihad (holy war).
The fears are understandable. Many key figures in the Taliban, which held Kabul for six years until 2001, emerged from madrassas in Baluchistan and Pakistan's North West Frontier Province, both bordering Afghanistan.
'What is taught in these seminaries even now is the same brand of harsh Islam that became a hallmark of the Taliban,' said political analyst Mohammad Afzal Niazi, adding that war with Soviet invaders in 1980s was also a factor. "
posted by Martijn  # 12:10 a.m.

Iqraa Plans Islamic Channel in English 

Iqraa Plans Islamic Channel in English: "Iqraa Plans Islamic Channel in English
Galal Fakkar, Special to Arab News

JEDDAH, 27 October 2003 — Iqraa Channel is planning to launch an Islamic channel in English in the next few months to spread the message of Islam.
Nabeel Al-Hammad, director general of the channel, told Arab News that the new channel would be directed at Europe and America and some Asian and African countries in the first phase. “The decision to launch the new channel was adopted in order to take the message of Islam to all English-speaking people. We found that such a channel has become necessary to counter the smear campaign against Islam and Muslims after the Sept. 11, 2001 events,” he said."
posted by Martijn  # 12:09 a.m.

Reformatorisch Dagblad - Internet Editie 

Reformatorisch Dagblad - Internet Editie: "Op weg naar een moslimpremierAlbert-Jan Regterschot Geplaatst: 27-10-2003 | 08:59 Laatst gewijzigd: 27-10-2003 | 13:49ZWOLLE - Geen tot de nok toe gevulde zalen,
zoals eerder dit jaar. Dyab Abu Jahjah,
leider van de Arabisch-Europese Liga zit
zaterdagavond voor een man of honderd in
een Zwols achterafzaaltje. In korte tijd
probeert hij zijn gehoor te overtuigen
van de noodzaak om in het geweer te komen
tegen de huidige Nederlandse
samenleving. Het toekomstperspectief?
„Een moslimpremier.” "
posted by Martijn  # 12:09 a.m.

maandag, oktober 27, 2003

: "D66 eist zelfstandigheid allochtone vrouw27-10-2003

Allochtone vrouwen moeten in staat zijn in hun eigen inkomen te voorzien. Daarom moeten zij naast de inburgeringseis ook voldoen aan een 'lichte beroepskwalificatie', meent regeringspartij D66. De vrouwen moeten in principe in staat zijn een beroep uit te oefenen. Het maakt niet uit of dat het beroep van arts of schoonmaakster is, aldus de democraten.
Het gaat vooral om vrouwen die grotendeels van de Nederlandse samenleving zijn afgesloten en volstrekt afhankelijk zijn van hun partner. Als iemand onderdeel wordt van de Nederlandse samenleving hoort daar echter een zekere mate van onafhankelijkheid bij. Het gaat bij de maatregel dan ook om niets minder dan de emancipatie van de allochtone vrouw, stelt D66.
De partij heeft maandag verder laten weten dat Marokaanse meisjes uit Nederland, die op vakantie in Marokko door hun eigen familie worden tegengehouden om terug te gaan, moeten kunnen rekenen op de steun van de Nederlandse ambassade. Daarnaast moet er in ons land een informatiepunt komen speciaal voor migrantenmeisjes, menen de democraten."
posted by Martijn  # 10:01 p.m.

Reformatorisch Dagblad - Internet Editie 

Reformatorisch Dagblad - Internet Editie: "Wallage: extreem–rechtse ideeën steeds meer gemeengoed Geplaatst: 27-10-2003 | 17:46 Laatst gewijzigd: 27-10-2003 | 17:46DEN HAAG (ANP) – PvdA–politicus
Wallage vindt dat opvattingen die
hijzelf als extreem–rechts betitelt,
zoals ’vol is vol’, geleidelijk
gemeengoed zijn geworden. „Misschien
ben ik iets te bang om voor onverdraagzaam
te worden uitgemaakt, maar er zijn de
afgelopen jaren in de Nederlandse
politiek dingen gezegd die voor heel veel
mensen kwetsend zijn.' "
posted by Martijn  # 9:59 p.m.

nu.nl/algemeen nieuws | VVD wil wet aanscherpen voor Islamitische scholen 

nu.nl/algemeen nieuws | VVD wil wet aanscherpen voor Islamitische scholen: "VVD wil wet aanscherpen voor Islamitische scholen
Uitgegeven: 27 oktober 2003 20:14
DEN HAAG - De VVD wil dat de Onderwijswet wordt aangescherpt voor islamitische scholen. Dergelijke scholen die op bepaalde punten zoals verdraagzaamheid in gebreke blijven, moeten geen overheidssubsidie meer krijgen. Dat heeft VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali maandag voorgesteld tijdens een Kameroverleg over de nieuwe Inburgeringswet. "
posted by Martijn  # 9:58 p.m.

:: Maktab Al Jihad :: 

:: Maktab Al Jihad ::

ENTER

to MAKTAB AL JIHAD

HERE YOU GET ALL THE LATEST NEWS ABOUT ALL JIHADS AROUND THE WORLD!

THANKS TO OUR BROTHERS AT OBL CREW & JIHADONLINE & WORLD OF ISLAM
& BROTHER AMIR UL KHATTAB

AND SHEIK ABU HAMZA & THE BROTHERS OF SOS

posted by Martijn  # 7:55 p.m.

HAMASONLINE 

HAMASONLINE
posted by Martijn  # 7:54 p.m.

nu.nl/internet | 'Hamas-website Nederland moet sluiten' 

nu.nl/internet | 'Hamas-website Nederland moet sluiten': "'Hamas-website Nederland moet sluiten'
Uitgegeven: 25 oktober 2003 13:36
Laatst gewijzigd: 25 oktober 2003 16:09
LOS ANGELES - Het Simon Wiesenthal Centrum heeft de Nederlandse overheid zaterdag gevraagd een website over de radicale Palestijnse groepering Hamas te sluiten. Het bedrijf dat de website toegang tot het internet verschaft, 357Hosting, is gevestigd in Nieuwegein.

Volgens het centrum dat strijdt tegen racisme en antisemitisme 'vereert en promoot' de website moordaanslagen en andere terroristische doelen van Hamas. 'We dringen er bij de autoriteiten in Nederland op aan om onmiddelijk stappen te ondernemen en de website te sluiten', aldus rabbijn Abraham Cooper van het Simon Wiesenthal Centrum in Los Angeles in een brief aan de Nederlandse ambassadeur Van Eenennaam in Washington. "
posted by Martijn  # 7:50 p.m.

NRC Handelsblad - Columns: Anil Ramdas: Nieuwe autochtonen 

NRC Handelsblad - Columns: Anil Ramdas: Nieuwe autochtonen: "Maar ik wil het natuurlijk niet hebben over aubergines en zwarte Barbies, ik wil het hebben over wat de Nieuwe Autochtonen werkelijk interessant maakt: de vanzelfsprekendheid van het bestaan van kleurvariatie. De blanke kinderen die al in hun kleuterjaren naast donkere kinderen zaten, de donkere kinderen die door hun Turks- of Marokkaanssprekende ouders naar school werden gebracht, waar ze Nederlands kregen aangeleerd van een blanke juf. Of zelfs van een zwarte juf. Nooit eerder heeft Nederland zulke burgers gehad, waarmee de term 'Nieuwe Autochtoon' volkomen is gerechtvaardigd.
De Nieuwe Autochtonen zoenden op hun elfde of twaalfde met iemand van een vreemd ras zonder daar opschepperig over te doen. Op hun zestiende gingen ze met elkaar naar bed, dichter bij de huid van de ander kun je niet komen.
Al moeten we er niet te romantisch over doen. Er zijn rotzakjes onder, radicalen die de kleurlingetjes uit hun jeugd juist haten en een fascistische partij beginnen, zoals die Michiel Smit. Ook aan de kant van de kleurlingetjes gaat het soms behoorlijk mis en ontstaan crimineeltjes die het niet kunnen laten en fundamentalistjes die niets liever willen dan de koran lezen en naar de moskee gaan. Maar niet iedereen is even intelligent, de dommen worden de extremisten. Maar de grote meerderheid in de steden vindt gewoon en normaal waar wij nog even van moesten knipperen: anticonceptie voor jongeren, abortus eventueel, internet, gekleurde buren, gemengde huwelijken, zwarte homo's, blanke hiphoppers. Nooit eerder heeft Nederland een dergelijke generatie gehad, we moeten er nog erg aan wennen. Maar we zullen moeten aanvaarden dat zij, niet wij, de toekomst zijn."
posted by Martijn  # 7:02 p.m.

NRC Handelsblad - Columns: Anil Ramdas: Nieuwe autochtonen 

NRC Handelsblad - Columns: Anil Ramdas: Nieuwe autochtonen: "Nieuwe autochtonen
Goed, we komen niet af van die woorden, allochtoon, autochtoon, laten we er daarom maar het beste van maken. Zouden we voortaan niet kunnen spreken van de 'Nieuwe Autochtoon'? Allochtoon blijft als term (c.q. scheldwoord) gelden voor de persoon die geen of slecht Nederlands spreekt en Autochtoon is de Oude Nederlander, die zich de tijd wil herinneren zonder allochtonen. Maar iedereen die hier geboren is en Nederlands spreekt is, strikt genomen, een Nieuwe Autochtoon. Blank, zwart, geel, bruin of beige. Grondwettelijk in orde en ook cultureel erbij horend, op z'n minst qua taal.
Nieuwe Autochtonen zijn jonger dan dertig en ik zal zeggen waarom ze nieuw zijn. MTV vinden ze bijvoorbeeld vanzelfsprekend. Ik kan mij de avond herinneren dat MTV geïntroduceerd werd; achter elkaar muziek en videoclips, zonder een brildragende presentator, zoals bij top-pop vroeger. Het was een adembenemende vertoning, maar de Nieuwe Autochtonen vinden MTV en nu TMF doodgewoon.
De generatie voor de mijne worstelde nog hevig met de keus tussen The Beatles en Rolling Stones. Mijn generatie had geen bijzondere leiders, het was een ratjetoe van 'Dancing Queen' van Abba tot 'Get up, stand up' van Bob Marley. De Nieuwe Autochtonen daarentegen werden groot met met Madonna, Prince en de latere Michael Jackson. De eerste is wit maar doet zwart, de tweede is zwart noch wit en de laatste is zwart, maar werd wit."
posted by Martijn  # 7:00 p.m.

NRC Handelsblad - Buitenland: Kruis taboe in Italiaanse klas 

NRC Handelsblad - Buitenland: Kruis taboe in Italiaanse klas: "Kruis taboe in Italiaanse klas


Door onze correspondent


ROME, 27 OKT. Een uitspraak in kort geding die stelt dat een kleuterschool in midden-Italië het kruisbeeld uit het klaslokaal moet verwijderen, heeft dit weekeinde in Italië tot heftige reacties geleid. De katholieke kerk en vertegenwoordigers zowel linkse als rechtse politieke partijen hebben hun afkeuring geuit over deze uitspraak.
De Italiaanse uitspraak betreft een voorlopige voorziening, een regeling die vanwege het spoedeisende karakter is getroffen in afwachting van het definitieve oordeel van een meerhoofdige rechtbank, dat later volgt.
De zaak was aangespannen door de militante leider van de Italiaanse Moslim Unie, Adel Smith. Deze wilde in de kleuterschool van zijn kinderen in het dorpje Ofena een islamitisch symbool naast het kruisbeeld hangen.
Hij opteerde voor soera 112 met de passage ,,niet is één aan hem gelijkwaardig'', een tekst die wel wordt uitgelegd als gericht tegen het christendom. Toen de schoolleiding dit plan had afgewezen, liet Smith deze soera op het schooluniform van zijn kinderen naaien en stuurde ze daarmee naar school."
posted by Martijn  # 6:53 p.m.

nu.nl/algemeen nieuws | Schermutselingen bij AZC in Dokkum 

nu.nl/algemeen nieuws | Schermutselingen bij AZC in Dokkum: "Schermutselingen bij AZC in Dokkum
Uitgegeven: 25 oktober 2003 17:59
DOKKUM - Bij het asielzoekerscentrum (AZC) in Dokkum zijn vrijdagavond laat schermutselingen geweest tussen jongeren en centrumbewoners. Dat heeft de politie in Friesland zaterdag bekendgemaakt. "
posted by Martijn  # 6:42 p.m.

nu.nl/algemeen nieuws | CDA: 'Dubbele nationaliteit aan banden leggen' 

nu.nl/algemeen nieuws | CDA: 'Dubbele nationaliteit aan banden leggen': "CDA: 'Dubbele nationaliteit aan banden leggen'
Uitgegeven: 27 oktober 2003 13:00
Laatst gewijzigd: 27 oktober 2003 13:05
AMSTERDAM - Het CDA wil dat kinderen van allochtone ouders die in Nederland worden geboren de Nederlandse nationaliteit krijgen, en niet nog eens de nationaliteit van hun ouders. CDA-Kamerlid Mirjam Sterk zal deze week bij minister Verdonk van Integratie op maatregelen aandringen. "
posted by Martijn  # 6:41 p.m.

nu.nl/algemeen nieuws | Vrouw van 108 krijgt asiel in België 

nu.nl/algemeen nieuws | Vrouw van 108 krijgt asiel in België: "Vrouw van 108 krijgt asiel in België
Uitgegeven: 27 oktober 2003 11:37
BISSEGEM - Een Armeense vrouw van 108 jaar heeft asiel gekregen in België. Ze betaalde met haar kleinzoon circa 7000 dollar om in een vrachtwagen naar het Belgische plaatsje Bissegem te komen.

De vrouw is op de vlucht voor de Armeense overheid. Ze zegt dat bijna haar hele familie al is uitgemoord omdat ze behoort tot een bepaalde etnische minderheid.
Kharkash Avdoyan, die volgens haar papieren in Turkije is geboren op 10 februari 1895, heeft het asiel gekregen om humanitaire redenen: België stuurt extreem hoogbejaarde asielzoekers niet weg.
Voor haar kleinzoon is de situatie slechter, aldus de Gazet van Antwerpen maandag: hij moet waarschijnlijk het land uit. De 108-jarige vrouw heeft gedreigd, als het zover komt, uit het raam van haar flatje te springen. "
posted by Martijn  # 6:40 p.m.

Aljazeera.Net - Saudi opposition calls for Ramadan protests 

Aljazeera.Net - Saudi opposition calls for Ramadan protests: "Saudi opposition calls for Ramadan protests

Saturday 25 October 2003, 23:35 Makka Time, 20:35 GMT

Hundreds of Saudi police were sent to stop demonstrations

The Movement for Islamic Reform in Arabia (MIRA) has called for a demonstration in Mecca, Islam's holiest site, during Ramadan, demanding political reform in Saudi Arabia.
The exiled Islamist group has called for demonstrations in the past. The first of these resulted in several hundred people turning out in Riyadh on 14 October in a rare rally calling for change.
The protest, mounted during the kingdom's inaugural human rights conference, resulted in the detention of 271 people, of whom 188 were freed and 83 remain in custody, according to the Ministry of Interior.
“If circumstances permit, we are calling for an impressive demonstration in Mecca near the end of Ramadan,” the holy Muslim fasting month, expected to start Sunday or Monday, spokesman Saad Faqih told AFP by telephone.

Saudi police on Thursday arrested more than 70 demonstrators in a bid to halt fresh protests called by MIRA.
“The demonstrations will continue during Ramadan,” Faqih said."
posted by Martijn  # 6:37 p.m.

Aljazeera.Net - No role for women in Saudi council 

Aljazeera.Net - No role for women in Saudi council: "No role for women in Saudi council

By Roshan Muhammed Salih

Monday 27 October 2003, 18:06 Makka Time, 15:06 GMT

Saudi Arabia is a male dominated society


Related:
Saudi opposition calls for Ramadan protests
Saudis urged to release protestors

Saudi Arabia has quashed hopes that women could be elected to its shura (consultative) council.
Saleh bin Humaid, the council's speaker, said talk of women members was premature after suggestions by an Austrian official that women could enter the 120-member council.
Bin Humaid 'told me that the issue of women joining (the council) was on the table but that the mechanisms that would ensure the success of this move are still under discussion,' Andreas Khol told the daily al-Riyadh on Sunday.
But al-Madina newspaper quoted bin Humaid on Monday as saying 'this is groundless, and what was attributed to the (Austrian) guest was the result of a mistake in translation because the issue was not brought up in the first place'."
posted by Martijn  # 6:37 p.m.

Aljazeera.Net - Ramadan in the US: two approaches 

Aljazeera.Net - Ramadan in the US: two approaches: "Ramadan in the US: two approaches

Sunday 26 October 2003, 17:36 Makka Time, 14:36 GMT

US Muslims always condemned the September 11 attacks


Related:
Ramadan demand forces up prices
Muslims call for Bush Ramadan boycottTools:
Email Article
Print Article
Send Your Feedback


With Muslims in the US preparing to celebrate the holy month of Ramadan, many are still recoiling from the effects of Washington's domestic war on terror.
As the holy month approaches, “a lot of Muslims are hiding their faith,” said Abd al-Malik Mujahid, a Chicago-based imam, reflecting on the community's mood ahead of Ramadan, which begins on Sunday or Monday in most regions, dependent on the appearance of the crescent moon.

“Some Muslim children are asking if they can change their names to something more American-sounding,” Mujahid told AFP.
“Muslim men are shaving their beards. Some women have abandoned the hijab,” he added. "
posted by Martijn  # 6:35 p.m.

Trouw, religie & filosofie - Filosofen - Nuttig denken / Han van Ruler 

Trouw, religie & filosofie - Filosofen - Nuttig denken / Han van Ruler: "Nuttig denken / Han van Ruler
door Koert van de Velde
2003-10-27

Wijsbegeerte gaat over de grote vragen van het bestaan. Maar wat heb je eraan in het gewone leven? Over de bruikbaarheid van de filosofie.


'Wat zijn de wortels van de westerse psyche? Hoe is ons moderne mensbeeld ontstaan? Hoe zagen zeventiende eeuwers zichzelf? Dat wil ik te weten komen, uit een verlangen naar intrinsiek intellectuele bevrediging. Maar uiteindelijk weet ik niet precies wat me drijft.
Iemand die beweert geheel onbevooroordeeld kennis na te streven, heeft een gebrek aan zelfinzicht. Al geloof ik niet dat ideeën de wereld werkelijk kunnen veranderen, toch ben ik ook op zoek naar inzicht dat kan bijdragen aan een andere zienswijze en daarmee een andere houding, van mijzelf en van onze samenleving.
We hebben een sterkere band met de voorgaande generaties dan we ons tegenwoordig beseffen. Begrip van hun denkwereld schept begrip voor mensen met andere denkwerelden die tegenwoordig met ons leven."
posted by Martijn  # 3:54 p.m.

Trouw, religie & filosofie - Midden-Oosten / Dobbelstenen van God 

Trouw, religie & filosofie - Midden-Oosten / Dobbelstenen van God: "Midden-Oosten / Dobbelstenen van God
door Samuel de Lange
2003-10-27 - lezersreacties op dit artikel (5)

Het islamitische Jordanië: Een land dat niet alleen een gebrek aan olie en water heeft, maar ook aan heilige plaatsen. Het land wedijvert met het joodse Israël om de gunst van de toerist. Zo zou Jezus op Jordaans grondgebied zijn gedoopt.


Jordanië is een geschenk van de Jordaan. Net als in Egypte, dat Herodotus een geschenk van de Nijl noemde, beperkt de vruchtbare grond zich tot enkele tientallen kilometers terzijde van de rivier. Maar de Nijl graaft zich duizenden kilometers door het zand, en bevloeit het land ter weerzijde, terwijl Jordanië maar honderd kilometer lang van het water profiteert, en alleen op de oostelijke oever. Op de andere oever liggen Israël en de spookstaat van de Palestijnen. In die strook in het noorden van het land wonen de meesten van de 5 miljoen Jordaniërs."
posted by Martijn  # 3:46 p.m.

Gazet van Antwerpen - Politiek 

Gazet van Antwerpen - Politiek: "25/10 80% Vlamingen tegen migrantenstemrecht
80 procent van de Vlamingen is tégen het gemeentelijk migrantenstemrecht. In Franstalig België is bijna 60 procent tegen. Dat blijkt uit een exclusieve opiniepeiling in opdracht van Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Ook erg opvallend: hoewel Steve Stevaert voor is, is 62,5 procent van de sp.a-Spirit-kiezers tegen dat stemrecht.

Dit zijn de blikvangers.
70 procent van de Belgen is tegen gemeentelijk migrantenstemrecht. In Vlaanderen is 79,6% tegen, in Franstalig België ook nog altijd 56,6%.
De percentages in de provincies sluiten aan bij de regionale percentages. De uitersten zijn Oost-Vlaaanderen met 84,6% tegen en Vlaams-Brabant met nog maar 67,4% tegen. In Limburg is 80,4% tegen, in Antwerpen 79,2% en in West-Vlaanderen 78,2%.
Kijkt men naar de partij-aanhorigheid, dan zien we dat 100% van de Vlaams Blok-kiezers tegen is. Bij de VLD is 90% tegen, bij de CD&V 74,5% en bij sp.a-Spirit is ook nog altijd 62,5% tegen.
De graad van verzet tegen het gemeentelijk migrantenstemrecht neemt toe met de ouderdom van 57,5% voor de 18-24-jarigen tot 81,4% voor wie 65 jaar of ouder is.
Het geslacht maakt geen verschil, mannen en vrouwen denken er net hetzelfde over. Bij de vrouwen is 70,7% tegen, bij de mannen 69,3%.
De opleiding doet er wel toe. Van de mensen met een lagere opleiding is 74,4% tegen migrantenstemrecht, van de mensen met hogere opleiding 61,6%.
In een eerste reactie lieten de partijen weten dat ze bij hun standpunten blijven. "
posted by Martijn  # 3:37 p.m.

Riddle of Ramadan 

Riddle of Ramadan: "The Riddle of Ramadan: Media, Consumer Culture and the 'Christmas-ization' of a Muslim Holiday
Walter Armbrust, Georgetown University
Paper delivered at the American Anthropological Association, November 2000.
The basic outlines of the Ramadan fast are familiar to all practicing Muslims. During the month of Ramadan Muslims are to refrain during daylight hours from eating, drinking, and sex (indeed, all activities that involve introducing a substance into the body, including smoking, snuffing, and injection). Certain categories of people are legitimately excused from the fast, such as pregnant women, young children, the physically infirm whose health would be harmed by not eating, travelers, or combatants in a war. Everybody else must observe the fast during daytime for the duration of the month, which is reckoned on a lunar calendar (by the phases of the moon observable from earth) rather than a solar calendar (based on a full revolution of the earth around the sun).
Of course the observance of Ramadan does not always adhere strictly to an unchanging and abstract ideal. There is nothing exceptional in such disjunctions between the formal rules of a ritual practice and its actual performance. Just as American celebrations of Christmas have changed enormously, acquiring all sorts of social accretions in the context of changing historical circumstances, so too have practices associated with the observance of Ramadan evolved in response to new cultural and material realities. Today many people do in fact simplify or curtail their daily routines during Ramadan in order to lessen the hardship of the fast. New habits of consumption have become associated with Ramadan, some of which may be questionable in terms of the meaning of the ritual, as opposed to its technical performance. It is no secret that for many people the qui"
posted by Martijn  # 12:41 a.m.

Islamweb 

Islamweb: "FAQs on Ramadan "
posted by Martijn  # 12:39 a.m.

Islamweb 

Een goede Ramadan toegewenst! / Happy Ramadan!

Islamweb: "Welcome Ramadan - A Poem

(Islamweb) By: Altaf Bhimji

A new night
of the sacred month
the thin slice of the moon; the crescent
visible only a few minutes
to the naked eye
A sight beautiful
signaling new,
fresh

Greetings one to the other: Ramadan Mubarak
And a few hours later
A sound comes
Wake up! Wake up!
have a meal,
a simple glass of water!
Before the first light,
before you begin the fast,
make the intention
Wake up! Wake up!

And the day progresses, a slowing down;
restaurants closed, coffee houses empty.
And workers begin their trek home early
Late afternoon, the specialty stores open
selling the special once a year snacks,
crowds flocking and moving hurriedly
collecting their Iftar (break fast)
And mothers prepare the traditional meals
taking extra time
for the fasting family

Only an hour before the sun sets
city streets empty,
as in a curfew,
And now only a few minutes,
family and friends gather around the table
making small talk
awaiting the moment...silence...

Allah-hu Akbar
Allah-hu Akbar
Allah-hu Akbar
Allah-hu Akbar
(God is great)
Ash-hadu an la illaha illal-lah
Ash-hadu an la illaha illal-lah
(I witness that there is no God except Allah)
Ash-hadu anna Mohammadan rasoolol lah
Ash-hadu anna Mohammadan rasoolol lah
(I witness that Mohammad is the Prophet of Allah)
Hay-ye alas-slat
Hay-ye alas-slat
(Hurry up for prayer)
Hay-ye alal falah
Hay-ye alal falah
(Hurry up for prosperity)
Allah-hu Akbar
Allah-hu Akbar
La illaha illal-lah
La illaha illal-lah

And the siren, signalin"
posted by Martijn  # 12:38 a.m.

zondag, oktober 26, 2003

BN/DeStem - nieuws, auto's, banen, kleintjes en regiolinks - Allochtone scholieren spoorloos 

BN/DeStem - nieuws, auto's, banen, kleintjes en regiolinks - Allochtone scholieren spoorloos: "Allochtone scholieren spoorloos
Door Paul de Schipper

Zaterdag 25 oktober 2003 - ROOSENDAAL – Zeven Marokkaanse leerlingen van verschillende Roosendaalse scholen zijn na de grote vakantie niet teruggekeerd in de schoolbanken. Van hen ontbreekt elk spoor.
Leraren vermoeden dat de ouders hun te Westers wordende kinderen een islamitische heropvoeding willen geven in hun thuisland. Ze vrezen dat dit fenomeen zich landelijk op veel groter schaal voordoet. Niemand die dat weet. Dit soort definitief schoolverzuim wordt alleen op gemeentelijk niveau geregistreerd. En dan nog zeer onvolledig, zo blijkt uit onderzoek van deze krant. De Bond van Leerplichtambtenaren herkent het probleem, maar zegt dat het totaaloverzicht ontbreekt. Onderwijsinspectie en ministerie hebben geen gegevens.

Onderzoek

Buurtonderzoek van de BN/DeStem in Roosendaal bevestigt dat tenminste drie van de zeven verdwenen leerlingen voorgoed naar Marokko vertrokken zijn. „Dit verbaast me ontzettend“, reageert Habib el Kabbouri van de Marokkaans-Culturele vereniging Bades in Roosendaal, „het duidt op een gebrek aan verantwoordelijkheid van de ouders. Bovendien is het een drama voor de kinderen die uit hun vertrouwde omgeving worden gehaald. Dit mag niet.“ Een docent van een Roosendaalse middelbare school: „Vaak gaat het om uithuwelijken of om heropvoeding volgens orthodoxe waarden. Die kinderen worden gedwongen. Ze laten hier hun geluk achter.“ Habib el Kabbouri: „Dat van die heropvoeding klopt. Dat komt nog voor bij traditionele mensen.“ "
posted by Martijn  # 11:34 p.m.

Islamweb 

Islamweb: "Fasting Where Day Hours Are Long

(Islamweb) By Khalid Abdul Qadir

It happens in some European countries that Ramadan coincides with a season where the daytime is very long. It can exceed 20 hours. Muslims living there often complain about the hardship and difficulty they face in such a situation. So, is it legal for them to break the fast or shall they fast according to the closest zone to them that has moderate daytime and nighttime?

This matter has not been discussed by ancient Fuqaha (Muslim Jurisprudents). But the contemporary Fuqaha discussed it and they have two different opinions about it represented by two groups. "
posted by Martijn  # 1:48 p.m.

Mercury News | 10/24/2003 | A hidden voice of Islam 

Mercury News | 10/24/2003 | A hidden voice of Islam: "A hidden voice of Islam
By MATTHAI CHAKKO KURUVILA
San Jose Mercury News


More photos Gary Reyes / Mercury News

Tauheedah Muwwakkil and her son, Abdullah Sabir, 13, laugh together after football practice. Muwwakkil is a member of the Masjidul Waritheen Mosque of Oakland. She shares a strong belief in the principles of Islam and lives her faith daily.

In the midst of an impoverished East Oakland neighborhood as concerned with the war on drugs as the war in Iraq lie answers to a question roiling the country since Sept. 11, 2001: Can Islam and the United States co-exist?"
posted by Martijn  # 1:45 p.m.

zaterdag, oktober 25, 2003

Art historian extols the glory of Islam, but urges Arabs to do it themselves, too 

Art historian extols the glory of Islam, but urges Arabs to do it themselves, too: "Art historian extols the glory of Islam, but urges Arabs to do it themselves, too
Scottish academic helps inaugurate groundbreaking program at LAU
Samia Nassar Melki
Special to The Daily Star
It is Saturday morning at the Lebanese American University’s Irwin Hall and under the portico people mingle casually around an elegant buffet. On one side a lady talks excitedly about her research work to Professor Robert Hillenbrand, the British academic and world authority on Islamic Art and Architecture.
Hillenbrand, a graduate of both Oxford and Cambridge universities who has held the Chair of Islamic Art at the University of Edinburgh since 1989, is on the advisory board of LAU’s new Islamic Art and Architecture program and is in Lebanon to speak at its inauguration ceremony.
“Why don’t you publish your work?” Hillenbrand asks the lady, with the emphasis on ‘you.’ In that question lies one of Hillenbrand’s main points of contention with the East: Why is it that a Scotsman is coming to tell an Arab audience about its own heritage? Why not a man from Morocco or Iraq?
“If I had to sit and listen to a lecture on Shakespeare being delivered by someone from Peru, I would not be best pleased,” he says, “so the question I … ask is: ‘Do you want to do anything about this?’”
LAU seems to be attempting to answer his question by being what it claims is the first university in the Middle East to have an Islamic Art and Architecture program covering the whole of the Islamic world.
Hillenbrand clearly points out the perceived failings of the East: its lack of contribution to the study of Islamic Art and Architecture; its lip service to the importance of maintaining its own heritage (while with the same breath ordering in the bulldozers); and, finally, allowing nationalistic concepts of boundaries to fog its perception of the majestic heritage of the whole Islamic world.

posted by Martijn  # 6:02 p.m.

Trouw, misschien wel de beste verdiepende internetkrant van Nederland 

Trouw, misschien wel de beste verdiepende internetkrant van Nederland: "Moslimuniversiteit draagt bij aan integratie


ROTTERDAM (ANP) - Nederland heeft behoefte aan academisch opgeleide moslims, die de dialoog kunnen aangaan met andere groepen in de samenleving. Dat zei rector A. Akgündüz woensdag bij de opening van de nieuwbouw van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR).
Aan mensen die de taal kennen en niet-moslims kunnen informeren over de cultuur van de islamitische wereld. Een eigen opleiding betekent geen afscheiding, maar draagt juist bij aan de integratie. De opleiding zou dolgraag erkend willen worden door het ministerie van Onderwijs en dient daarvoor ook een aanvraag in. Tot die tijd gaat de universiteit als particuliere instelling verder.
De opleiding heeft 150 studenten, maar de nieuwe behuizing aan de Bergsingel kan er vijfhonderd herbergen. IUR is blij met het pand. ,,Moslims hebben nog altijd een achterstandspositie op het gebied van inkomen, werk en gezondheid. Een universiteit kan in de dringende behoefte aan opleiding en informatie voorzien. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat we imams in het Nederlands opleiden'', aldus rector Akgündüz.
Wethouder Van der Tak (sociale integratie) riep de moslims op zich ook als actieve burgers op te stellen. ,,De Rotterdamse samenleving botst soms. Het is belangrijk dat verschillende groepen zich niet terugtrekken in hun eigen huis, maar binding zoeken.'' Van der Tak zei te hopen dat studenten op de universiteit leren wat samenleven en maatschappelijk belang zijn."
posted by Martijn  # 4:14 p.m.

Trouw, misschien wel de beste verdiepende internetkrant van Nederland 

Trouw, misschien wel de beste verdiepende internetkrant van Nederland: "Speciaal embleem voor pandits in Krijsgmacht


DEN HAAG (ANP) - Twee nieuwe geestelijke verzorgers van Defensie krijgen donderdag een baret met een speciaal voor hun functie ontworpen embleem. Het zijn de pandits ofwel hindoeïstische geestelijken D. Djwalapersad en A. Bierdja.
Zij hebben deze week hun verkorte militaire opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda afgerond. Het leger kent al humanistische raadslieden, aalmoezeniers, legerpredikanten en rabbijnen. In 1989 besloot het kabinet dat daar ook twee pandits en twee imams bij moesten komen.
Djwalapersad en Bierdja beginnen volgende week vanuit de Dienst Hindoe Geestelijke Verzorging met hun werk. Zij zijn in rang gelijkgesteld aan majoor."
posted by Martijn  # 4:14 p.m.

Hoofdverdachte in zaak-Anja Joos is een Tunesiër 

Hoofdverdachte in zaak-Anja Joos is een Tunesiër: "Hoofdverdachte in zaak-Anja Joos is een Tunesiër
PAUL VUGTS
AMSTERDAM - De hoofdverdachte van het doodschoppen van Anja Joos is geen Marokkaan, zoals de autoriteiten steeds hebben gemeld, maar een achttienjarige jongen die is geboren in Tunesië. Dat blijkt uit het strafdossier, waarin de jongen bekent Joos tweemaal in de rug te hebben geschopt toen ze op de grond lag. Hij verklaart 'boos' te zijn geweest omdat Joos een stoel naar het groepje had gegooid.
De hoofdverdachte is één van de negen jongens die het na een vermeende winkeldiefstal aan de stok kregen met de drugsverslaafde Joos. De ruzie escaleerde toen zij de jongens voor iets als 'kut-Marokkanen' uitschold. Onder de verdachten is nog een niet-Marokkaanse jongen. Hij is geboren in Ghana. "
posted by Martijn  # 4:09 p.m.

Kattenkwaad of pure intimidatie? 

Kattenkwaad of pure intimidatie?: "Kattenkwaad of pure intimidatie?
LOES DE FAUWE en BART VAN ZOELEN
De agressie van groepen jonge Marokkanen bedreigt het leefklimaat in Amsterdam. In een serie onderzoekt Het Parool die stelling. Op wie richt zich die agressie en hoe erg is het? Dat doen we niet om te stigmatiseren, maar om te signaleren. Vandaag: leven bejaarden alleen nog binnen?
Het was na die totaal uit de hand gelopen demonstratie tegen het optreden van Israël tegen de Palestijnen, in april vorig jaar. Een grote groep jonge Amsterdamse Marokkanen had zich ook door de eigen ordedienst niet in het gareel laten houden. Op de Dam werd het Nationaal Monument beklad met hakenkruisen, waarna een veldslag ontstond tussen relschoppers en de ME.

Die avond drong een groep jonge Marokkanen ouderencentrum Tabitha aan de Amsteldijk binnen. Ze bekladden de liften met davidsterren. Ze werden herkend als buurtgenoten die naast het centrum hun hangplek hadden. Notoire lastpakken."
posted by Martijn  # 4:06 p.m.

nu.nl/algemeen nieuws | 'Bedenkers aanslagen 11 september bekennen' 

nu.nl/algemeen nieuws | 'Bedenkers aanslagen 11 september bekennen': "'Bedenkers aanslagen 11 september bekennen'
Uitgegeven: 25 oktober 2003 13:23
HAMBURG - De twee verdachte al-Qaedaterroristen die het brein zouden zijn achter de aanslagen van 11 september 2001 hebben volledig bekend. Dat heeft de Duitse krant Der Spiegel zaterdag gemeld op gezag van Amerikaanse en Duitse veiligheidsfunctionarissen.

De twee, Khalid Sheikh Mohammed en zijn rechterhand Ramzi Binalshibh, zitten vast. Mohammed geldt als de derde man van al-Qaeda en zou net als Binalshibh de aanslagen in de Verenigde Staten hebben gecoördineerd. "
posted by Martijn  # 1:57 p.m.

VIRGIN DIARES 

: "DAGBOEK VAN EEN MAROKKAANSE MAAGD
donderdag 23 oktober 2003, 23.10-00.04 uur, Nederland 1
Herhaling: zaterdag 25 oktober 2003, 11.00 - 11.53 uur, Nederland 1

The Virgin Diaries

Vlak voordat ze uitgehuwelijkt wordt, doorbreekt een jonge Marokkaanse vrouw alle taboes en onderneemt ze een bijzondere zoektocht naar antwoorden op levensvragen over seks, kuisheid en de islam.
Fatiha, een jonge Marokkaanse vrouw, gaat binnenkort trouwen met de man die haar grootvader voor haar heeft uitgekozen. Ze maakt zich echter zorgen over de extreme opvattingen van haar toekomstige echtgenoot, die beweert dat zelfs een handkus voor het huwelijk verboden is volgens de islam.

Wat staat de islam nu eigenlijk toe vóór het huwelijk? Als het maar niet openlijk gebeurt, lijken de meeste Marokkanen intimiteiten voor het huwelijk wel goed te vinden. Maar God ziet alles, dus waar trek je de grens? En welke waarde heeft kuisheid nu eigenlijk, als blijkt dat het chirurgisch herstel van een maagdenvlies de gewoonste zaak van de wereld is in Marokko?
Samen met haar Amerikaanse vriendin Jessica, die onderzoek doet naar de hervormingen in het Marokkaanse familierecht, maakt ze een reis door Marokko op zoek naar antwoorden. Het voert hen langs oude islamscholen, kamelenmarkten en de dokterspraktijken in de steden. De ontmoetingen zijn vaak fascinerend, maar ze leveren weinig antwoorden en veel narigheid op. Het gaat echt goed mis als er iets onvoorstelbaars gebeurt: voor het eerst in haar leven wordt Fatiha verliefd. Door de toevallige (voorbestemde?) ontmoeting met een charmante vreemdeling ontstaat er bij Fatiha een tweestrijd tussen plicht en verlangen.

DAGBOEK VAN EEN MAROKKAANSE MAAGD
DAGBOEK VAN EEN MAROKKAANSE MAAGDRegie, camera en script: Jessica Woodworth

Dagboek van een Marokkaanse maagd is een coproductie van de Humanistische Omroep, ZDF/Arte, RTBF en YleTV1.

Op het IDFA 2002 was de film een van de drie genomineerden voor de FIPRESCI-prijs in de categorie First Appearance.
posted by Martijn  # 1:56 p.m.

L e a r n I T - International seminar 

L e a r n I T - International seminar: "THE IMPACT OF INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGIES ON RELIGIOUS, ETHNIC AND CULTURAL DIASPORA COMMUNITIES IN THE WEST "
posted by Martijn  # 1:31 p.m.

Hallmark Cards greets Islam 

Hallmark Cards greets Islam: "Hallmark Cards greets Islam
Company offers Ramadan items
Saturday October 25, 2003
By Holly Lebowitz Rossi
Religion News Service
Balloons, banners, greeting cards: the trappings of a holiday.
This year the Muslim holy month of Ramadan wades even further into the ocean of popular culture with the appearance of greeting cards from industry giant Hallmark Cards, which joins the ever-growing Internet Ramadan products industry.


The cards do not mark the entire month of Ramadan, which is expected to begin this year on Monday with the sighting of the new moon, but are for the celebratory day at the end of the sober period -- Eid al Fitr, on Nov. 25. The cards are new for Hallmark, but greeting cards and other Ramadan-oriented products are increasingly common.
'Ramadan, in particular, has through most of the 20th century been getting more and more attached to secular rituals' such as gift giving, card sending and festive meals to break each day's traditional dawn-to-dusk fast, said Walter Armbrust, a professor at St. Anthony's College, University of Oxford. "
posted by Martijn  # 1:30 p.m.

Islamweb 

Islamweb: "Taliban Regroup in Afghanistan

(Islamweb) AFP

The Taliban have retaken control of parts of Afghanistan amid signs the government is starting to weaken, the UN's top peacekeeping official has said.

Jean-Marie Guehenno offered a dire assessment of the difficult rebuilding process in Afghanistan on Friday, which he said could cost five times more than previously thought.

In a report to the UN Security Council, he said continuing insecurity was delaying reconstruction and wreaking havoc in much of the country.

In some border districts, the Taliban now have de facto control over administration, he said. "
posted by Martijn  # 1:29 p.m.

NRC Handelsblad - Opinie: Inburgeraars worden het bos ingestuurd 

NRC Handelsblad - Opinie: Inburgeraars worden het bos ingestuurd: "Inburgeraars worden het bos ingestuurd


Als het kabinet zijn zin krijgt verliezen gemeenten de regie over het inburgeringstraject. Dat zou niet alleen een stap terug in de tijd zijn, maar ook regelrechte kapitaalvernietiging, vindt Pierre Heijnen.

Archief
• Integratie en identiteit


Dat moet toch niemand willen: terug naar de jaren tachtig, toen 'nieuwkomers' zelf verantwoordelijk waren voor het vinden én volgen van taalcursussen die ze ook zelf moesten betalen. Toch dreigt dat wanneer de kabinetsplannen inzake inburgering, die op prinsjesdag bekend zijn gemaakt, doorgaan.
Naast forse bezuinigingen (in 2004 57 miljoen, eenderde van het totale budget), stelt het kabinet de eigen verantwoordelijkheid van de inburgeraar centraal. Die moet zelf zijn programma - deels al in het land van herkomst - organiseren en bekostigen. Wie niet meewerkt of niet in staat is het inburgeringsexamen te behalen, kan een boete of sancties verwachten. De gedwongen winkelnering bij het Regional Opleidings Centrum (ROC) verdwijnt en gemeenten voeren niet langer de regie over de inburgering."
posted by Martijn  # 1:18 p.m.

NRC Handelsblad - Opinie: Waarom heidenen geen onmensen zijn 

NRC Handelsblad - Opinie: Waarom heidenen geen onmensen zijn: "
'Ietsisten' zijn gelovigen, of ze nu willen of niet

Waarom heidenen geen onmensen zijn


Het gekoketteer van 'ietsisten' en twijfelende atheïsten over hun gevoelens wekt terecht veel irritatie, meent August Hans den Boef.


Alsof heidenen geen gevoelens zouden hebben.
Op vrijdag 20 juni besprak Ger Groot in het CS Harm Vissers Leven zonder God. Elf interviews over ongeloof en mijn Nederland seculier! Bespreking is niet de juiste term, want naar aanleiding van deze publicaties herhaalde Groot een aantal zetten die hij een jaar of zeven geleden al in De Groene had gedaan. Rudy Kousbroek heeft hem destijds direct op een fraaie manier geschoren: zie daarvoor Hoger honing (1997).
Groot gebruikte de elf interviews en mijn boek voornamelijk als aanleiding om deze en andere rekeningen te vereffenen. Wie alleen al de namen van de elf heidenen ziet, weet ook zonder de interviews zelf te lezen hoe verschillend hun opinies over religie zullen zijn. Als Visser nog elf andere ongelovigen meer had geïnterviewd - Paul Cliteur, Koen Koch, Thomas von der Dunk, Willem G. van Maanen, Afshin Ellian, Ayaan Hirsi Ali, Ger Verrips, Theun de Vries, noem maar op - zou het aantal verschillende opinies navenant stijgen."
posted by Martijn  # 1:14 p.m.

RC Handelsblad - Columns: Anil Ramdas: Het raadsel van de aankomst 

NRC Handelsblad - Columns: Anil Ramdas: Het raadsel van de aankomst: "Het raadsel van de aankomst


Wonen begrijp ik, maar wat is 'woonachtig'? Schilderachtig: als was het een schilderij, sprookjesachtig, schaapachtig. Ik woon niet in Nederland, ik ben er woonachtig, ik doe alsof ik er ben en ik ben de enige die het in de gaten heeft. Mijn spullen liggen her en der verspreid, door acht sterke mannen zijn ze op een regenachtige dag uit de container gehaald en her en der neergezet, sommige dozen heb ik geopend uit nieuwsgierigheid, maar ik heb ineens niets meer met mijn spullen. Heet dat onthechting?
Ik loop door mijn huis met de handen in de zakken, ik kijk naar het pas geschilderde plafond, de kozijnen zijn ook fris in de verf, een mooi huis eigenlijk, dat ik langgeleden kocht om mijn spullen te kunnen bewaren. Ik heb de laatste twee maanden geleefd 'uit de koffer', zoals dat heet. Zeven hemden, zeven paar sokken, ik raakte niets kwijt want ik had niets om kwijt te raken. En nu zijn de spullen er, na een lange tocht over de oceanen van India naar Nederland, want ik heb drie jaren in India gewoond. Wat moet een mens met zoveel spullen, waarom heb ik dit allemaal ooit aangeschaft?"
posted by Martijn  # 1:13 p.m.

Brabants Dagblad - nieuws, auto's, banen, kleintjes en regiolinks - Engelse ruimte voor Somaliërs 

Brabants Dagblad - nieuws, auto's, banen, kleintjes en regiolinks - Engelse ruimte voor Somaliërs: "Engelse ruimte voor Somaliërs
Zaterdag 25 oktober 2003 - De duizenden Somaliërs die vanuit Tilburg en andere Brabantse gemeenten de oversteek naar Engeland hebben gemaakt, krijgen daar alle ruimte om zich te ontplooien. Velen vinden snel werk of beginnen een eigen zaak om zo in eigen onderhoud te voorzien.
Lees meer hierover in de bijlage Weekuit van het Brabants Dagblad
Van verplichte inburgering zoals in Nederland is geen sprake, er zijn sowieso weinig overheidsregels. Zelfs qat, de geestverruimende bladeren, vormt er geen probleem. 'In Nederland had ik geen toekomst', stelt oud-Tilburger A. Outeh, in Leicester werkzaam als ambtenaar bij de gemeente.

In een onlangs verschenen rapport van de Universiteit van Tilburg werd al gesproken over de 'massale uittocht' van Somaliërs. Uit een bezoek aan Birmingham en Leicester blijkt dat de meeste Somaliërs er hun draai hebben gevonden. Ze zijn tevreden met hun werk en het leven in de overwegend islamitische wijken. Van integratie naar Nederlandse begrippen is overigens geen sprake. De Somaliërs hebben weinig contact met de Britten. "
posted by Martijn  # 1:10 p.m.

de Volkskrant - 'Niemand neemt het op voor die jongens' 

de Volkskrant - 'Niemand neemt het op voor die jongens': "'Niemand neemt het op voor die jongens'
Van onze verslaggevers Janny Groen Iñaki Oñorbe Genovesi


UTRECHT - Natuurlijk, de cultuur is van invloed op de overlast die Marokkaanse jongens veroorzaken, erkent Sadik Harchaoui. Maar hij vindt dat die invloed wordt overschat. Er spelen ook gewone grote-stadsproblemen.

Forum-directeur Harchaoui vindt dat Marokkaanse jongeren niet moeten worden uitgesloten

Sadik Harchaoui toont een opvallend dikke map vol knipsels over de Marokkaanse jeugdbendes, de buit van twee weken kranten knippen. De voormalig officier van justitie en - sinds kort - directeur van het multicultureel instituut Forum heeft tot nu toe de verleiding weerstaan om zich in het debat te mengen. Hij heeft zijn tijd gebruikt voor werkbezoeken aan burgemeester Job Cohen (PvdA) van Amsterdam en Rob van der Heijden (VVD) van Zandvoort. Die steden zijn regelmatig in het nieuws vanwege overlast van Marokkaanse jongeren. Over de aanpak van criminele jeugd verschilt hij nauwelijks van mening met de b"
posted by Martijn  # 1:09 p.m.

Who is afraid of Disneyfication? A response to Sonja Hegasy Mona Abaza - openDemocracy 

Who is afraid of Disneyfication? A response to Sonja Hegasy Mona Abaza - openDemocracy: "Who is afraid of Disneyfication? A response to Sonja Hegasy
Mona Abaza
23 - 10 - 2003


In spring 2003, Sonja Hegasy argued in openDemocracy that Arab intellectuals’ evasion of the challenge of globalisation was central to the Arab world’s culture of victimhood. Here, Mona Abaza – writing before the death of Edward Said, a key reference-point in the argument – responds that the seizure of Enlightenment values by an American-led imperial project undermines the search for an equal relationship between east and west.


The relationship between Arab and western culture is a key issue of our times. Sonja Hegasy clarified her view of it in her openDemocracy article, Fear and loathing: Arab cultures need a strategy of resistance. There, she charges Arab intellectuals and the Arab press of having succumbed to a culture of victimhood, “a passivity and cultural pessimism which is its own worst enemy”. I would like to respond to her challenge.
I know Sonja Hegasy and appreciate her work. She is an inspiring example, a second generation Arab-German ‘hybrid’ who has established herself in German academia. But I was disturbed by her critique; it contains important points, but for the most part the historical context which is absent from her essay provides its own response.
She asks, for instance: “why are there no ‘authentic’ African art festivals in Cairo, if such a thing exists?”, and answers: “because, even if Northern interest is only à la mode, the North’s interest in the South is much more vibrant than the mutual interest existing among southern countries.” "
posted by Martijn  # 1:07 p.m.

Managing Britain’s People Flow David Blunkett Bob Rowthorn Trevor Phillips Ben Page - openDemocracy 

Managing Britain’s People Flow David Blunkett Bob Rowthorn Trevor Phillips Ben Page - openDemocracy: "Public opinion in Britain about immigration, asylum, multiculturalism and citizenship presents a fascinating mosaic of attitudes.


Ben Page: What are British attitudes towards immigrants?
There has been a dramatic change in British public opinion on migration in the last three years. It was only then that people started to name race and immigration issues as among their main concerns. "
posted by Martijn  # 1:06 p.m.

Managing Britain’s People Flow David Blunkett Bob Rowthorn Trevor Phillips Ben Page - openDemocracy 

Managing Britain’s People Flow David Blunkett Bob Rowthorn Trevor Phillips Ben Page - openDemocracy: "David Blunkett: Legislating a policy that works


A combination of clear rules, firm management and cooperation with partner governments and international agencies is at the heart of the British government’s migration strategy since 2001, explains its chief architect.


When I moved from the then Ministry of Education and Employment to the Home Office after the 2001 election, I wanted to ensure that we had a cohesive and comprehensive policy towards nationality, immigration and asylum. We sought a balance between what we needed, and wanted, to do – welcoming people here legally and in a managed way – with the ability to persuade people in their communities. We needed them to be confident that we could manage this process and that they had nothing to fear from people who enter this country from different places, cultures and backgrounds.
So a few days after the Labour Party won its second successive general election victory in June 2001, I wrote in the Sunday Times that asylum would be one of our biggest challenges. I had no idea at the time that the numbers coming into Europe, and particularly to the UK, were going to rise over the next two years, as Ben Page’s Graph 1 on the number of recent asylum decisions illustrates.
But even at that time, I had two major reasons for arguing for the centrality of this issue. First, the government had to demonstrate that we have a grip on our own border controls, and to be seen to be able to manage migration. Second, in order to secure the inward immigration we need economically, but also socially and culturally, we have to win people over to the idea of expanding work permits. "
posted by Martijn  # 1:05 p.m.

Managing Britain’s People Flow David Blunkett Bob Rowthorn Trevor Phillips Ben Page - openDemocracy 

Managing Britain’s People Flow David Blunkett Bob Rowthorn Trevor Phillips Ben Page - openDemocracy: "Bob Rowthorn: A question of responsibility


People movement can be costly to countries as well as beneficial to individuals.


Can I begin by saying that I’m a great admirer of David Blunkett, and agree with most of what he has just said – but not everything.
It is very difficult not to be controversial on the issue of asylum. Only today I made a casual remark which I thought – wrongly – to be quite uncontroversial. After saying that Britain is a small, rich, peaceful country with a fairly good welfare state, with a relatively good record on ethnic and religious minorities (virtually nobody in this country would argue that a Muslim girl should not be allowed to wear her headscarf, for example), I said that this in itself makes Britain an attractive country to immigrants. On a global scale, I concluded, there are tens and possibly hundreds of millions of people who would come to Britain if they had the chance. That was the controversial statement.
People reply that this is not the current situation, despite the fact that there are open frontiers throughout the European Union. But not many people come to Britain from EU countries, because the vast majority of them are already living under rather good conditions where they are. Even in southern Italy, there is a welfare state, most people have jobs, they have family networks. "
posted by Martijn  # 1:04 p.m.

Managing Britain’s People Flow David Blunkett Bob Rowthorn Trevor Phillips Ben Page - openDemocracy 

Managing Britain’s People Flow David Blunkett Bob Rowthorn Trevor Phillips Ben Page - openDemocracy: "Trevor Phillips: Out of difference, cohesion


Britain’s most popular institution is built on the labour of immigrants; the country’s, and Europe’s, future prosperity depends on continuing to welcome and integrate them.


The Commission for Racial Equality (CRE) which I chair has a lot to say about how asylum and immigration affect Britain’s community cohesion. In this respect, David Blunkett used a word that has become discredited in the discussion of race relations and which I would like to restore to respectability: integration.
I also welcome the way that David Blunkett’s emphasis on ‘managed migration’ has changed the terms of debate about the issue, itself mirroring a huge and necessary change in public sentiment.
Across Europe, including Britain, the debate still generates a kind of madness. In Holland recently, I was told about ‘Dutch women’ (by implication ‘white’) being assaulted by Muslim boys when they go to the swimming pool, though no one could tell me when and where this had happened. This led to a robust discussion with the mayor of Amsterdam about his plan to impose a tax on the import of Muslim brides. Holland’s migration policy is being influenced by this kind of perception. "
posted by Martijn  # 1:03 p.m.

Managing Britain’s People Flow David Blunkett Bob Rowthorn Trevor Phillips Ben Page - openDemocracy 

Managing Britain’s People Flow David Blunkett Bob Rowthorn Trevor Phillips Ben Page - openDemocracy: "Managing Britain’s People Flow
David Blunkett
Bob Rowthorn
Trevor Phillips
Ben Page
23 - 10 - 2003


The People Flow discussion on openDemocracy has charted the question of how Europe should address the mass movement of migrants over the next fifty years. This issue has multiple national dimensions too. Here, leading participants in Britain’s migration policy debate how one nation-state is coping with the challenge of finding definition and cohesion in a world of flux.
Ben Page: What are British attitudes towards immigrants?
David Blunkett: Legislating a policy that works
Bob Rowthorn: A question of responsibility
Trevor Phillips: Out of difference, cohesion


In May 2003 openDemocracy launched ‘People Flow’, an international debate about the movement of people. Its intention was to reverse the way that migration and asylum are seen, especially in Europe, and to propose another vision and a different policy approach.
The stereotypical view is that the incoming of foreign people is a problem that the host country has to deal with. Its underlying assumption is that it is normal for people to live in their native countries and abnormal for them to move. "
posted by Martijn  # 1:02 p.m.

Archives

04/01/2003 - 05/01/2003   05/01/2003 - 06/01/2003   06/01/2003 - 07/01/2003   07/01/2003 - 08/01/2003   08/01/2003 - 09/01/2003   09/01/2003 - 10/01/2003   10/01/2003 - 11/01/2003   11/01/2003 - 12/01/2003   12/01/2003 - 01/01/2004   01/01/2004 - 02/01/2004   02/01/2004 - 03/01/2004   03/01/2004 - 04/01/2004   04/01/2004 - 05/01/2004  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?